Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ser Fortums ombud på processen

Striden om dumpade gifttunnorna i Miljödomstolen – domen kan få stor betydelse

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vill ta ansvar för de 23 000 tunnor med nästan nio ton kvicksilver som ligger dumpade i Sundsvallsbukten, det står klart inför förhandlingen i Mark- och miljödomstolen som inleds idag. Den nu aktuella processen ska lösa en tvist mellan de utpekade företagen, men kan också få stor betydelse i ansvarsfrågan.

Rättsprocessen i Mark- och miljödomstolen handlar den här gången egentligen inte om vilket företag som har ansvar för dumpningen av kvicksilvertunnorna. Den ska istället lösa en tvist mellan företagen Bygglim och Fortum Ljunga Kraft, de företag som utreds som eventuellt ansvariga av Länsstyrelsen i Västernorrland. Men det är möjligt att den här processen kan kasta nytt ljus över ansvarsfrågan.

Bygglim: ”Fortum Ljunga Kraft har dumpat tunnorna”

Den nu aktuella tvisten handlar om vem som ska betala knappt 3,5 miljoner för en undersökningsplan av området där gifttunnorna dumpades. En undersökning som Bygglim låtit göra.

– Att vi tog fram det här var för att vi ville föra frågan om tunnorna framåt, men det betyder inte att vi accepterat ett ansvar för tunnorna, sade Maria Smeder Nyqvist som representerar Bygglim i en tidigare intervju.

Eftersom Bygglim anser att Fortum Ljunga Kraft är ansvarigt för dumpningen ska de också stå för kostnaden för undersökningsplanen.

”Har man bekostat något som någon annan är ansvarig för, t ex undersökningsplan (vilket Bygglim har), så kan man ha rätt att få ersättning för det från den verksamhetsutövare som är ansvarig, dvs Fortum Ljunga Kraft i det här fallet eftersom de har dumpat tunnorna”, skriver Maria Smeder Nyqvist till SVT.

Bygglim själva frånsäger sig ansvar med argumentet att de tog över verksamheten vid fabriken i Stockvik mer än 20 år efter att tunnorna dumpades i havet.

Fortum: ”Bygglim ansvarigt genom avtal”

Fortum i sin tur hänvisar bland annat till det avtal från 80-talet där Bygglim tar på sig ansvaret i framtiden. Fortum menar också att miljöbalken inte går att tillämpa eftersom dumpningen skedde innan lagen kom till och att det heller inte är klarlagt att tunnorna orsakat någon förorening.

– Jag tror att vi kan vinna den här tvisten på vilken som helst av de grunderna, säger Urban Båvestam som är Fortum Ljunga Krafts ombud i förhandlingen.

Företaget poängterar dessutom att man inte vill betala för en undersökning som myndigheterna aldrig krävt.

– Fortum är inte ansvariga, slår Urban Båvestam fast.

Han påminner om länsstyrelsens pågående utredning av vem som har ansvar för efterbehandling och sanering av kvicksilvertunnorna.

Domen efter den nu aktuella processen kan få betydelse för länsstyrelsens utredning, menar han.

Bygglims representant har avböjt inspelade intervjuer innan förhandlingen i Mark- och miljödomstolen men i klippet hör du Fortum Ljunga Krafts ombud om processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet