Den mest akuta frågan är den akuta lokalbristen. Lars-Erik Återgård som är idrotts och fritidschef i Sundsvalls kommun säger till Mittnytt att han inte ge några löften.
– Vi har två akuta frågor som måste lösas. Dels den om Nordichallen och vad som kommer att hända med den. Dels vad som kommer att hända med föreningarna som nu blir utan lokaler, säger han.
Möten klubb för klubb
Under måndagskvällen har klubbarna kallats till ett informationsmöte om läget, men enligt Återgård kommer det att krävas enskilda möten med varje klubb för att diskutera möjliga lösningar.
– När det gäller fotbollen finns bara en möjlighet och det är att träningarna flyttas utomhus. Jag vet att det är en mindre bra lösning över vintern men det finns ingen annan möjlighet. Tyvärr.
Flera cuper i farozonen
Klubbar som skulle arrangera cuper i hallen kan komma att erbjudas andra alternativa idrottshallar men det är oklart om det är en praktisk och logistisk väg att gå. Enligt Återgård kommer det att krävas diskussioner med varje förening var för sig.
Mittnytt: Kan det bli aktuellt att ersätta föreningar ekonomiskt?
– För tidigt att säga något om. Vi får se vad diskussionerna leder till.
Mittnytt: Förs det diskussioner med Timrå kommun om att låna hallar?
– Inte än. Men det är inte osannolikt att vi tar kontakt. Samtidigt är vi medvetna om att de nog redan är fullbokade av sina egna föreningar.Dessutom är det vårt ansvar enligt kommunallagen att lösa det här själva i Sundsvalls kommun.
Mittnytt: Vad händer nu med Nordichallen?
– Vi vet ingenting just nu. Alla frågor hänger obesvarade i luften. Vad går att rädda? Går det att rädda? Måste det rivas? Vad kostar det att bygga nytt? Tyvärr, jag har ingen aning just nu, säger Återgård.
De besked som kommunens fritidsförvaltning fått är att det kommer att dröja en till två månader innan skicket på Nordichallen utretts tekniskt och att det kan finnas ett förslag till lösning. Därefter återtår finansieringsfrågor och politiska beslut.
Mittnytt har försökt reda ut vad det kan komma att kosta. Svaren varierar men mellan tummen och pekfingret kan en renovering kosta uppemot 100 miljoner och ett nybygge det dubbla.