27 personer korttidspermitteras vid Örnsköldsviks flygplats. Foto: Thomas sundberg/SVT

27 permitteras på Örnsköldsviks flygplats

Publicerad

Flygbolaget BRA som flyger mellan Örnsköldsvik och Bromma har redan valt att ställa in alla inrikes resor. Nu väljer flygplatsen att korttidspermittera hela arbetsstyrkan till vidare eftersom Air Leap också valt att tillfälligt lägga ner sin trafik.

I början av februari invigdes två nya flyglinjer i Örnsköldsvik efter att SAS lagt ner sina flygningar till och från Arlanda. Istället fick flygplatsen två nya aktörer i BRA och Air Leap. Nu, två månader senare tvingas flygplatsen till korttidspermitteringar av all personal på grund av den rådande coronasmittan.

– Vi har haft noll passagerare vissa dagar. Skärtorsdagen är sista dagen som Air Leap flyger. Sedan står det stilla fram till mitten av maj, säger flygplatschef Robert Gyllroth.

Ska omskolas

Sammanlagt är det 27 personer på den kommunalt ägda flygplatsen som berörs av permitteringarna. Nu ska istället flera ur personalen omskolas för att kunna hjälpa till där det behövs.

– Vi har varit i kontakt med andra verksamheter inom kommunen och glädjande nog har vi medarbetare som har anmält sig till utbildningar för att kunna stötta och hjälpa till på andra enheter. Redan imorgon kommer det att hållas utbildningar på kostsidan. Sedan har vi också pratat med företrädare inom skolan.

Svårt sia om förlusterna

Hur länge flygplatsen kommer att hålla stängt är oklart. Lika oklart är det att se vilka ekonomiska följder stängningen får.

– Det är svårt att säga idag men det rör sig om ett antal miljoner. Så vi gör allt vi kan för att hålla nere våra kostnader just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer