Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mikael mer om den störande trafiken. Foto: SVT / Marcus Lindström

40 000 bilar korsade paret Berglunds tomt förra året – nu har byborna tröttnat

Uppdaterad
Publicerad

Höga kustens natur lockar allt fler turister – och så även fordon.

Efter ännu en sommar av högt trafiktryck har närboende till Skuleskogens nationalpark nu tröttnat.

– I fjol hade vi 40 000 bilar som gick rakt över gårdsplanen, säger Mikael Berglund, boende i byn Käl.

Vägen som korsar byn Käl i närheten av Skuleskogens nationalpark har blivit både populär – och omtalad. Den smala grusvägen har trafikerats hårt i samband med parkens ökande besöksnivå, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Vägen korsar ett antal tomter i byn, vars invånare nu blivit allt mer uppgivna. På senare år har de passerande bilarna ökat rejält till antalet, och under sommarhalvåret 2020 kunde cirka 40 000 enskilda genomåkningar räknas. Mari och Mikael Berglund vill att en ny väg ska byggas.

– Att det kommer mycket turister till området är inget vi har problem med. Vi förstår att folk vill komma ut i naturen, och det ska ingen ta ifrån dem. Men det måste finnas en lösning. Den här vägen är väldigt smal och inte byggd för trafikmängden, säger Mikael Berglund.

– Det är frustrerande att ha det så här.

Projektering pågår för en ny väg

En ny väg, dragen utanför byn och med högre kapacitet, har diskuterats under flera år. Mari och Mikael Berglund upplever dock att ingenting händer, trots att bilarna blir allt fler.

– Jag förstår frustrationen och vi har haft en helt exceptionell ökning av antalet besökare. Vi har byggt en vändplats ute vid E4:an där vi kan omdirigera trafik när entré syd är full, och vi stänger vägen för infart. Hittills i juli har vi omdirigerat ungefär 3000 fordon på det sättet, säger Torbjörn Engberg, enhetschef vid enheten för skyddad natur, vid Länsstyrelsen Västernorrland.

En projektering pågår, där olika vägalternativ utreds. Enligt Torbjörn Engberg kan nya besked om vägens framtid komma att lämnas efter semestern. Finansiering behöver skjutas till från Naturvårdsverket.

– Nu efter sommaren kommer vi ta upp frågan igen, när de är tillbaka från sina semestrar. Då har vi underlag framme och då handlar det om att fatta ett beslut om hur vi ska gå vidare, säger han.

Se hur det kan se ut på mindre trafikerad dag, i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.