• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala i Uppsala län. Det brinner i en bilskrot i Boländerna. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland. Läs mer

Foto: SVT/Arkiv

40 överklagade vindkraft i Ramsele – får avslag

Uppdaterad
Publicerad

Efter att 40 personer överklagat beslutet om att bygga vindkraft i flera områden i Ramsele får de nu avslag av Mark- och miljödomstolen.

När beslutet från Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen Västernorrland kom i maj om att låta bolaget Krange Vind AB bygga en stor samling vindkraftverk i Sollefteå kommun upprörde det många av de boende. 40 Ramselebor reagerade och överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen i Östersund.

LÄS OCKSÅ: ”Vi är överkörda av stiftet”

På fredagsförmiddagen kom domen som klargör att Krange får bygga vindkraften och att de som överklagade får avslag.

Byggfirman tillåts bygga max 40 vindkraftverk högst 201 meter över marken vid fastigheterna Imfors, Viken, Norrboholm, Imnäs och Forsnäset i Sollefteå kommun. Tillståndet innebär också att de får bygga anläggningar, nya vägar och vägförstärkningar tillhörande vindkraftverken.

Här ska vindkraftverken byggas. Foto: Ur domen

LÄS OCKSÅ: Högre vindkraftverk i Ramsele

Följer miljöbalken

Bolaget har till exempel beskrivit vilken inverkan varje bygge har på allt från rennäring, byggnader och rovfåglar till hur boende påverkas av buller och skuggor från vindkraftverken. Domstolens bedömning är att byggföretaget har tillräckliga kunskaper om skaderisker och påverkan på miljö och människor och hur miljöbalkens mål uppfylls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer