”Vi är överkörda av stiftet”

Uppdaterad
Publicerad

I Ramsele är ilskan stor över stiftets planer på vindkraft, men stiftspolitikerna försvarar sig. Det ligger helt i linje med biskoparnas vilja, menar man.

Det är sedan kyrkan upplåtit mark till nya vindkraftverk som församlingsborna reagerat. Trots att Ramsele-Edsele församling sagt nej till fem nya vindkraftverk nära samhället har stiftets egendomsnämnd sagt ja.

– Jag tycker inte att man sak göra hur som helst med dom skogar som Ramsele församling en gång överlämnat till kyrkan. Jag tycker att man ska ta tillvara församlingsbornas åsikter och inte bara köra över,  säger Annelie Markemo, kyrkorådet.

Lämnar kyrkan

Nu hotar församlingsbor att gå ur Svenska kyrkan. Någon enstaka har redan gjort det men fler uppges vara på gång.

– Vi känner oss överkörda, dom vet precis vilka åsikter vi har men man väljer att inte lyssna på det örat. Dom är enväldiga. Vi får hoppas att kommunen och länsstyrelksen inser vilka värden som finns i detta område.

– Folk blir förargade och hotar nu att gå ur kyrkan och det är jättetragiskt. Kyrkan har en viktig roll i samhället och inte minst i svåra stunder, säger Markemo.

Stiftet i försvar

Ordförande i stiftets egendomsnämnd är Sven-Erik Bodén (S). Han säger sig förstå ilskan men försvarar samtidigt beslutet. Han poängterar att stiftet inte bygger egna vindkraftverk utan upplåter mark mot en arrendeavgift.

– Stiftet överlåter till myndigheterna att avgöra om placeringen av vindkraftverk är lämplig ur miljösynpunkt. Det lägger vi oss inte i. Däremot försöker vi vara lyhörda för lokala opinioner även om vi i det här fallet gått emot församlingen, säger Bodén och fortsätter:

– Vi anser att kyrkan har en roll att spela när det gäller att utveckla förnyelsebara energikällor och i den frågan finns det också ett principiellt ställningstagande från biskoparna som vi stödjer oss på.

Unik medeltidsmiljö

Bertil Jonsson engagerad i församlingen. Vindkraftverken är tänkta i ett område med kulturhistoriska värden som ligger nära den gamla medelstidskyrkan i Ramsele, menar han.

– Det här området är unikt och jag tycker det är synd att man går ut och påverkar boendeiljön för så mycket folk. Jag är inte emot vindkraften men det här slår fel.

Även om stiftet har ekonomiska skäl för att upplåta mark så befarar han att det blir precis tvärtom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer