70 år sedan Sandöbron rasade

Publicerad

KRAMFORS I dag är det på dagen 70 år sedan Sandöbron rasade och 18 människor miste livet.

Sommaren 1939 var 200 man var i färd med att bygga bron mellan Lunde och Sandö. Trävalvet syntes på långt håll och de var igång med gjutningen. Brobyggarna arbetade både dag- och nattskift för att hålla tidsplanen. På torsdagen den 31 augusti hade dagskiftet precis gått av sitt pass och klockan var tjugo i fem på eftermiddagen.

Störtade ner i älven
Ögonvittnen berättar att det hördes ett brak och att träkonstruktionen vred sig i den norra delen av bågen samtidigt som valvet höjdes, innan bron och männen som arbetade på den störtade ner i Ångermanälven. 18 man dog. När det hände fick olyckan förhållandevis lite medial uppmärksamhet eftersom andra världskriget började dagen därpå.

Ett underverk i betong
Mellan 1943 och 1964 var Sandöbron med sina 264 meter, världens största betongbro i ett spann. Bron är 42 meter hög och totalt 810 meter lång. Den ritades av Per Hellström och har bland annat fått tidningen Betongs utmärkelse för ett av världens betongunderverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer