Brobjörkarna har anlänt

Uppdaterad
Publicerad

Idag började Trafikverket pryda Sundsvallsbrons brofästen, nästan tusen björkar har satts i plantskola för ändamålet.

Tillsammans med tusentals vitsippor hoppas Trafikverket skapa vackra grönytor vid brons båda fästen.

– Många björkar kommer att stå som i ett rutmönster med samma avstånd emellan för att skapa ett lugn för både närboende och trafikanter. Ytorna sås sedan med ett speciellt lågväxande gräs som ger vippor. Utöver det kommer det att planteras sexton tusen vitsippor. Det kommer att bli väldigt vackert om vårarna då allt står i blom. Arrangerad stenläggning samt en speciell belysning ska också höja intrycket av området, beskriver Bengt Schibbye, Trafikverkets landskapsarkitekt som varit med i planeringsarbetet.

E4 Sundsvall

800 kilometer

Totalt upphandlades 900 björkarna 2011 av en halländsk plantskola, 200 av dessa är en reserv om planteringen skulle gå fel.

– Jag kan förstå att det verkar onödigt att köra 900 träd genom halva Sverige men vi fick inte in något annat anbud när vi la ut det här på upphandling, säger Marie Lundkvist, kommunikationsansvarig vid Trafikverket.

Kunde man inte handlat upp dem i mindre partier?

– Jag vet inte om det hade varit möjligt, det är viktigt att träden håller samma kvalitet och det kan man kanske inte garantera om man har flera leverantörer, sen ingick det även garanti på träden det spelar stor roll.

Vitsippor nästa år

Ett automatiskt bevattningssystem kommer att sköta om grönytorna, men det kommer ta några år innan dessa tar fart.

– Vi kommer göra klart allt arbete under hösten men det kommer dröja ett par år innan växtligheten har tagit sig, säger Marie Lundkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E4 Sundsvall

Mer i ämnet