Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jerry Larsson är chef för SCA:s sågverk i landet och menar att sågverket i Bollstabruk är världsunikt.

750 miljoner för att göra Bollsta till världens modernaste sågverk

Uppdaterad
Publicerad

SCA har invigt en ny anläggning på sågverket i Bollstabruk, en produktionslinje som företaget beskriver som världsunik. Med hjälp av en tredimensionell röntgen, en CT-skanner, ges helt nya möjligheter att optimera produktionen.

I det nya justerverket, som är den sista stationen i sågverkskedjan, görs de sista kontrollerna och kvalitetsbedömningarna av trävarorna innan de skeppas iväg.

Processen kan skötas av bara tre operatörer, så satsningen i Bollstabruk ger inte fler jobb, snarare färre.

Automatiseringen och digitaliseringen är omfattande. 

Ska öka produktionen med 30 procent

SCA har också investerat i en röntgenanläggning som ger helt nya möjligheter att få ut det mesta möjliga ur varje timmerstock.

– Vi kan nu titta på stockens insida och göra en värdering, CT-skannern är otroligt viktig, säger Jerry Larsson, chef för SCA:s sågverk i Sverige.

Enligt SCA kommer produktionen vid Bollsta sågverk att på sikt kunna öka med nära 30 procent genom den nya anläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.