Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialtjänsten och flera andra aktörer kraftsamlar för att förebygga att unga hamnar i kriminalitet. Hör narkotikaförebyggaren Robert Gatugård om hur unga används av kriminella nätverk. Foto: SVT

Gäng rekryterar unga i Västernorrland – ”Vi ser en oroväckande trend”

Publicerad

I december 2020 bodde drygt 14 100 ungdomar mellan 15 och 19 år i Västernorrland. Av dem hade 751 någon gång varit lagförda för brott, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Vi ser en oroväckande trend när det kommer till gängs rekrytering av unga, säger Robert Gatugård, narkotikaförebyggare på socialtjänsten.

I Örnsköldsvik var den procentuella siffran över andelen lagförda ungdomar lägst i länet med 4,4 procent. I Sollefteå var den högst: 8,7 procent. Det visar siffror som SVT tagit fram från både SCB och Brå.

I Västernorrlands största kommun, Sundsvall, var antalet ungdomar lagförda för brott störst (271 stycken), men den procentuella siffran näst lägst med 4,5 procent.

Lag och ordning – Val 2022

Jobbar förebyggande

Socialtjänsten i Sundsvalls kommun tillsammans med skola, polis och fritidssektorn har påbörjat ett projekt för att förhindra att unga hamnar i kriminalitet.

– Vi har väl alltid jobbat tillsammans, men nu ska vi göra det ännu mer organiserat. Varje verksamhet tar sin tårtbit och jobbar med den och vi hoppas att det ska ge ett positivt resultat, säger Robert Gatugård, narkotikaförebyggare på socialtjänsten.

Lättillgänglig hjälp

Om man tittar på statistiken för riket så hade 5,2 procent av landets ungdomar mellan 15 och 19 år blivit lagförda för något brott fram till och med 31 december 2020. I Västernorrland var den siffran 5,3 procent.

Robert Gatugård tror att utöver ett förebyggande jobb behöver unga också ha lättillgänglig hjälp.

– Man ska inte behöva brottas med stora myndigheter för den möjligheten. Man ska bara kunna lyfta på luren och få den hjälp man behöver, det tror jag är jätteviktigt.

Gäng rekryterar unga

Om kriminaliteten bland ungdomar verkligen ökar är väldigt svårt att säga enligt Gatugård. Däremot ser de en oroväckande trend när det gäller gängs rekrytering av unga.

– De använder ofta personer under 15 år till att bära vapen, narkotika och liknande, i och med att de inte är straffmyndiga, säger han.

Det är också något som kan leda till att ungdomarna fastnar i kriminalitet. I klippet berättar Robert Gatugård mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lag och ordning – Val 2022

Mer i ämnet