Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Erikssons mamma dog kort tid efter en fallolycka på ett äldreboende i Kramfors kommun. Hon är kritisk till att händelsen inte utreddes. Hör henne berätta i klippet. Foto: Privat & SVT

81-åring dog tolv dagar efter fallolycka – Kramfors kommun: ”Rutinerna har inte följts”

Uppdaterad
Publicerad

Liggandes på mage med ett blödande sår i ansiktet och med en skadad arm hittades Cecilia Erikssons 81-åriga mamma, som ramlat ur sin säng på äldreboendet i Kramfors kommun. Hon fördes till Örnsköldsviks sjukhus med ambulans, där hon avled tolv dagar senare.

– Det har gått tre år sedan hon dog, och jag har inte sett att de har gjort någon utredning, säger Cecilia.

Cecilia Eriksson kände sig motarbetad av sköterskorna på boendet och skrev ett mejl till kommunens dåvarande medicinskt ansvariga sköterska (MAS). Hon fick som svar att de inte kommer att utreda saken vidare.

– Jag skickar in ett seriöst klagomål när jag inser att det har spårat, när personen ligger döende på sjukhuset, och blir fortfarande inte tagen på allvar. MAS är ju faktiskt ansvarig för omvårdnaden som sköterskorna i kommunen bedriver. Då tycker jag det är märkligt att de inte intresserar sig för vad de gör, säger Cecilia.

Anmälde inte dödsfallet till Ivo

I mejlet får hon också svar från boendets enhetschef, där det framgår att boendet brustit i sina rutiner för natten då mamman ramlade ur sängen. Det saknades dokumentation över tillsynen och att personalen som arbetade behövde gå iväg på larm.

När personalen kom tillbaka hade Cecilias mamma ramlat från sängen och skadat sig. Cecilia tycker att det är konstigt att det inte gjorts någon vidare utredning och ångrar att hon inte anmälde till Inspektionen för vård och omsorg.  

Enhetschefen: ”Rutinerna har inte följts”

Mikael Gidlöf, chef på välfärdsförvaltningen, konstaterar att avvikelserapporten som handlar om fallolyckan inte hanterades rätt.

– Rutinerna har inte följts eller skötts på det sätt som det borde göra, säger Gidlöf.

Hör Mikael Gidlöf svara på varför rutinerna kring avvikelser inte följts på äldreboendet i Kramfors kommun:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mikael Gidlöf, chef på välfärdsförvaltningen på Kramfors kommun besvara kritiken Foto: Anna Beijron/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.