Cirka 28 procent av flickorna i Irak är gifta vid 18 års ålder, enligt FN-organet UN Women Sverige. Lagförslaget, där nioåriga flickor skulle kunna bli bortgifta, går emot de mänskliga rättigheterna och FN:s barnkonvention. Kvinnor skulle även förbjudas rätten till skilsmässa, vårdnad om barn och arv.
– Det kan också komma att leda till allvarliga hälsorisker när barn och unga kvinnor blir gravida och en ökad risk för trauma, säger Warda Kader.
Vill få svenskar att bidra till förändring i Irak
Warda Kader vill inspirera fler människor i Sverige att engagera sig i frågan om vad som sker i Irak för att försöka förändra utvecklingen. Hon har bott i Sverige i tio år och reagerade starkt på nyheten om lagförslaget.
– Det är helt ofattbart, det går verkligen inte att tänka sig. Det är viktigt att vi i västvärlden inte förblir passiva, trots att detta är långt bort, säger Warda.
I klippet berättar Warda Kader om konsekvenserna och vad som skulle hänt om hon bott kvar i Irak.
fakta om barnäktenskap
• Ca 33 000 barnäktenskap inleds varje dag.
• De flickor som gifts bort som barn drabbas i större utsträckning av mödradödlighet, sexuellt överförbara sjukdomar och våld inom äktenskapet än de som gifter sig efter de fyllt 18 år.
• Sverige införde ett totalförbud mot barnäktenskap den 1 januari 2019.
• FN:s medlemsländer har i de globala målen (mål 5) bestämt att barnäktenskap ska avskaffas senast år 2030.
• FN beräknar att ca 13 miljoner fler fall av barnäktenskap sker mellan 2020 och 2030 som en följd av Covid-19.