Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att utreda penningtvättsbrott är ett detektivarbete som kräver mycket resurser och tid. I fallet som nu rullas upp i Sundsvalls Tingsrätt påstår en av de åtalade att han handlat med bilar. Men kontoutdragen skvallrar om något annat. Foto: SVT

Bedrägerihärva i Sundsvalls tingsrätt – 93-åring lurades på nära två miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen under den pågående rättegången i Sundsvalls tingsrätt om grovt penningtvättsbrott och bedrägerier mot äldre var det en 54-årig bilhandlare som förhördes.

54-åringen misstänks bland annat för att ha upplåtit bankkonton i samband med att en 93-årig man förlorat nära två miljoner kronor.

Kammaråkagare Katarina Becker ägnade timmar åt att grilla den 54-årige bilhandlaren som uppgett att han exporterat bilar till Nigeria. Bilar han köpt i Sverige och Norge och skeppat ned som ”konsult”.  Han är en av fem personer i Västernorrland som nu står åtalade för bedrägerier och penningtvättsbrott i miljonklassen.

Ut och in i landet

Svaren från 54-åringen var många och mångordiga och tolken hade fullt upp. Det var inte förrän strax före lunch som Katarina Becker till sist snärjt den åtalade i sina egna motsägelser så att han tystnade.

– Penningtvätt går ju ut på att transportera pengarna mellan olika konton ut och in ur landet för att det ska bli svårt att klara ut, säger hon.

Brottsoffret: ”Det var kört”

En 93-årig man förhördes också. Att han blivit lurad var han helt övertygad om och hade valt att inte ens göra en polisanmälan.

– Jag visste ju att det var kört. Att jag hade blivit helt bedragen, konstaterade han på länk från en annan ort i Sverige.

Att bedrägerierna ens lett till åtal beror på att transaktionerna från hans konto upptäckts i andra bedrägeriutredningar.

I klippet hör du om hur 93-åringen blivit kontaktad av en ”Valentina Goldstein” som hamnat i trubbel i Malaysia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.