En acetylenflaska har hettats upp efter en brand i en industrilokal i Nyland – vilket innebär en explosionsrisk. Foto: Google Earth

Gastub riskerade att explodera – stort område spärrades av i Nyland

Uppdaterad
Publicerad

En acetylenflaska hettades under torsdagen upp efter en brand i en industrilokal i Nyland – vilket innebar en explosionsrisk. Räddningstjänst och polis spärrade av ett område på motsvarande 300 meter vid brandplatsen och ett tiotal villor berördes.

– Vi har tagit beslut om att häva avspärrningarna från klockan 13.00. Vi ser inte längre någon explosionsrisk, sa Ulf Lindström vid räddningstjänsten, strax efter lunchtid.

Det var under torsdagsmorgonen som en brand utbröt i samband med svetsning i en industrilokal. Branden kunde släckas relativt snabbt, men en av acetylenflaskorna – som används för att svetsa – hettades upp till följd av det inträffade.

En sådan incident kan innebära en explosionsrisk.

– Det är acetylen i fråga. Blir det värmepåverkan på flaskan riskerar det att bli en så kallad sönderdelning, och då uppstår ett mycket högt tryck som gör att en kärlsprängning kan uppstå, sa Ulf Lindström, räddningsledare på platsen, under torsdagen.

Räddningstjänsten försökte under förmiddagen sänka temperaturen i gastuben med hjälp av obemannad vattenkylning. Vid 12.30-tiden togs beslut om att häva avspärrningarna.

– Vi har mätt temperaturen, och den har gått åt det håll vi ville. Därför kan vi häva avspärrningarna, säger Ulf Lindström.

Placeras i vattenfylld container

Räddningstjänsten kommer vara kvar något längre än så på platsen, då gastuben ska placeras i vatten över natten.

– Det är så man brukar göra med acetylenflaskor, det gäller att ha både hängslen och livrem. Vi gör en provisorisk vattenbassäng som vi sedan sänker ned flaskan i. Den får sedan ligga där tills i morgon.

– Det här gör vi utifrån de riktlinjer vi har, det blir en extra åtgärd. Vi ser inga tendenser till att det ska gå illa, säger Ulf Lindström.

Stor avspärrning

Cirka 300 meter spärrades av i närheten av brandplatsen. Totalt fanns ett 10-tal villor i närområdet, och boende fick hålla sig inomhus. Även flygtrafiken påverkades av situationen, som fick välja en annan inflygningsrutt till den närliggande flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.