Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Sundsvall har många tagit del av den omaskade listan där namn och telefonnummer syns tydligt, med att sprida listan kan vara ett brott, enligt advokaten Ängla Pändel. Foto: SVT

Advokaten: ”Att sprida swishlistan kan vara ett brott”

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju i Morgonstudion i SVT konstaterar advokaten Ängla Pändel att privat spridning av swishlistor kan vara ett förtalsbrott.

När swishlistan med namn på personer som polisen misstänker kan ha köpt narkotika blev offentlig i samband med att förundersökningsprotokollet inför den pågående gängbrottsrättegången offentliggjordes, spreds listan snabbt på sociala medier.

Förtalsbrott

I Sundsvall har många tagit del av den omaskade listan där namn och telefonnummer syns tydligt. Men spridningen av swishlistan bland privatpersoner kan innebära ett brott, det menar advokaten Ängla Pändel som är ordförande för Institutet juridik och internet.

Swishlistan i Sundsvall

– Det kan utgöra ett förtal, säger hon i en intervju i Morgonstudion.

Utpekas som brottslingar

Att köpa narkotika är olagligt och Ängla Pändel konstaterar att det finns en risk för att personerna på listan utpekas som potentiellt brottsliga.

– Det kan ju vara så att de finns där av en helt annan anledning, säger hon.

Hör Ängla Pändel i Morgonstudion i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet