Två män greps och anhölls sedan under natten efter det stora knivbråket i Härnösand. Foto: Örjan Leek

Advokaten: ”Handlar om två olika händelser”

Publicerad

Två personer, 22 och 26 år gamla, häktades i dag misstänkta på sannolika skäl för grov misshandel vid det stora slagsmålet vid Närvård Härnösand under måndagen. Enligt ena mannens försvarsadvokat ska han ha agerat i självförsvar.

Det var ett 20-tal personer som hamnade i slagsmål med knivar utanför kommunens kök. Totalt fem personer fick föras till sjukhus för skadorna vilka ska ha tillfogats med tillhyggen. Polisen har tidigare beskrivit skadorna som knivskador på sin hemsida.

Jakob Machuca är advokat till den ena av de två häktade männen. Han säger att mannen nekar till brottsbeskrivningen som åklagaren gett.

Gängbråk i Härnösand

– Min klient säger att han inte kan utesluta att han har orsakat skador på målsägande, men inte på det sätt som beskrivs. Anledningen är att han ska ha agerat i självförsvar, säger Jakob Machuca, advokat.

”Måste ha en koppling”

Den grova misshandeln som Jakob Machucas klient häktats för ska ha skett på Djuphamnsvägen vid en busshållplats vid 19-tiden på måndagen. Det innebär att den ska ha skett senare än slagsmålet vid 16.30-tiden.

– Det handlar om två händelser, två olika platser, men de måste ha en koppling, säger Jakob Machuca.

”Stökigt ärende”

Under fredagseftermiddagen häktades de två männen på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel.

– Det är ett ganska stökigt ärende det här. Exakt hur allting hänger ihop kan jag inte svara på, säger Jakob Machuca.

Enligt polisen misstänker man att bråket ska ha skett mellan två olika gäng som kom i konflikt med varandra. De ska också ha bråkat tidigare, bland annat under Härnösands Stadsfest. Men exakt vad konflikten bottnar i vet polisen ännu inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängbråk i Härnösand

Mer i ämnet