– Jag tycker personligen att det är så många fel som har blivit, säger Anna Berggren, god man till Ahmad Alrashki. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT

Utvisade Ahmad tvingades lämna boende – kördes till akuten

Uppdaterad
Publicerad

23-årige Ahmad från Irak är multihandikappad. Han kan inte prata, äta eller gå själv.

För en dryg vecka sedan drogs hans rätt till boende och ersättning in. Han tvingades lämna stödboendet och skjutsades till akuten på Sundsvalls sjukhus då varken Migrationsverket eller socialtjänsten ville ta ansvar.

Nu är det ovisst vad som händer.

För fem år sedan kom Ahmad Alrashki till Sverige tillsammans med sin familj och sökte asyl. Alla fick avslag och hösten 2019 stod det klart att de skulle utvisas. De hamnade på Migrationsverkets boende i Uppsala, men efter en tid bedömdes Ahmad vara i behov av mer vård och omsorg och han fick åka tillbaka till det stödboende i Sundsvall som han bott på tidigare.

Inte rätt till stöd

I slutet av augusti i år blev Ahmads gode man Anna Berggren kontaktad av boendet. På grund av utvisningsbeslutet har Ahmads LMA-kort dragits in, han har inte längre har rätt till boende och inte rätt till ekonomiskt stöd. Med några dagars varsel skulle han lämna boendet, vilket Sundsvalls tidning och P4 Västernorrland först rapporterade om. 

Då varken Migrationsverket eller socialtjänsten ville ta ansvar för Ahmad skjutsades han till akuten på Sundsvalls sjukhus.

Hänvisar till varandra

– Migrationsverkets beslut om att biståndet upphör, och där ingår också boende, är ingenting som sker från en dag till en annan. Det föregås av löpande information om vad det innebär och hur man ska gå tillväga för att fortsatt få boende och vem som är ansvarig, säger Mattias Nord, enhetschef på Migrationsverket.

– De (Migrationsverket) anser ju att det är kommunen som har det här ansvaret. Och kommunen anser att det är Migrationsverket. Det är så det sett ut hela tiden, säger Anna Berggren.

Lever i ovisshet

Efter några dagar på sjukhus har nu Ahmad tillfälligt fått flytta tillbaka till boendet. Men ovissheten är stor, inte minst hur möjligheten till hjälp och stöd är vid ett återvändade till Irak.

– Han behöver någon som tar hand om honom hela tiden.

Ahmed har inte emotsatt sig utvisningen, enligt Anna Berggren. Men då han nu inte kan utvisas tillsammans med sin familj har hon ansökt om så kallat verkställighetshinder.

– Jag tycker personligen att det är så många fel som har blivit, säger Anna Berggren.

– Att medverka till utvisningsbeslutet är en viktig del i bistånds- och boendefrågan. Det räcker inte bara med att säga att man inte motsätter sig utvisning, utan man måste också visa vad som har gjorts och samarbeta för att följa beslutet,  säger Mattias Nord som är enhetschef på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.