Ingen uppgörelse mellan Bolagsverket och Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan Bolagsverket och Svenska Akademien kommer att fortsätta. Torsdagens inledande möte kommer att följas av flera, uppger Bolagsverket.

Efter många turer kunde Bolagsverket i Sundsvall och Svenska Akademien på torsdagen sätta sig vid förhandlingsbordet för att diskutera det avtal som tecknades 2007 och som hittills lett till att 179 miljoner förts över från Bolagsverket till Svenska Akademien.

”Positiv anda”

Bolagsverkets kommentarer är försiktiga:

– Vi har haft ett inledande möte i positiv anda, men vi kommer att behöva träffas fler gånger, säger Bolagsverkets informationschef Ulf Karnell.

Han vill inte gå närmare in på de olika förhandlingsbuden förutom att man från Bolagsverkets sida väckt frågan om vad som är en rimlig kostnad för utgivningsrätten av Post och Inrikes Tidningar.  Hittills har Bolagsverket betalat ut 179 miljoner kronor som ersättning till Svenska Akademien för rätten att ge ut Post och Inrikes Tidningar på sin sajt.

Nya förhandlingar

Som SVT Västernorrland tidigare berättat har det stora beloppet väckt frågor och tidigare i vår begärde Bolagsverket en omförhandling av avtalet, en process som alltså inleddes på torsdagen.

– Så snart våra gemensamma almanackor tillåter kommer vi att boka in nästa möte, säger Karnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsverket och Svenska Akademien

Mer i ämnet