Foto: TT

Kritiserade avtalet med Svenska Akademin ses över

Uppdaterad
Publicerad

Bolagsverkets kritiserade avtal med Svenska Akademien ska nu ses över. Det uppger Bolagsverket.

SVT har under några dagar berättat om en elva år gammal uppgörelse mellan Bolagsverket och Svenska Akademien som bland annat haft till syfte att stärka akademiens finanser och garantera utgivningen av akademiens ordbok.

Smygbeskattning

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Uppgörelsen har kritiserats som otidsenlig och för att vara en smygbeskattning av Sveriges företagare.

– Jag ser det som en förtäckt skatt på Sveriges företagare. Det är ett otidsenligt system som borde ses över. Det kan inte vara en uppgift för Sveriges företagare att finansiera akademiens verksamhet, sade förre riksdagsledamoten Bertil Kjellberg (M) i SVT tidigare i veckan.

Avtalet ses över

Bolagsverket vill inte kännas vid kritiken men säger nu ändå att det kritiserade avtalet ska ses över:

– Ett avtal kan alltid omprövas, omförhandlas eller sägas upp. Vi gör nu en översyn av avtalet, och kommer att i dialog med parterna pröva vilka alternativa lösningar som kan finnas. Det är dock en längre process, så vi kan idag inte säga när vi kan vara klara med översynen, skriver Bolagsverket i ett mail.

Företagarna betalar

Målet är parterna ska ses vid en första träff under våren.

Avtalet mellan Bolagsverket och Svenska Akademien ledde till att 14 miljoner slussades över till Svenska Akademien förra året. Pengarna har Bolagsverket tagit ut i form av kungörelseavgifter som belastat alla som har en lagstadgad skyldighet att publicera kungörelser på Bolagsverkets webbsajt. Det rör myndigheter men framför allt landets företagare.

Gäller till 2019

Eftersom Bolagsverket är en avgiftsfinansierad myndighet innebär att det blir Bolagsverkets kunder som får betala, alltså främst företagarna.

– Självklart borde utgivningen av ordboken bekostas över statsbudgeten. Det är märkligt att vi som enskild grupp ska finansiera något som borde vara en statlig angelägenhet, menar Jan-Erik Iversen, representant för företagarna i Sundsvall.

Avtalet mellan Bolagsverket och Svenska Akademin tecknades 2007. Det gick ut vid senaste årsskiftet och har nu förlängts att gälla till och med utgången av 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsverket och Svenska Akademien

Mer i ämnet