Åklagare: ”Kan inte låsa in folk för all framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som satt skräck i en by i Kramfors kommun häktades förra helgen för grov rattfylla, men hittills har inget straff hjälpt.

Det är inte bara polisen som står maktlös, inte heller åklagare kan stoppa 43-åringen mer än tillfälligt. För att mannen ska kunna häktas, kräver lagen att han begår allvarligare brott. Brott som kan ge minst ett års fängelse.

Ofta frihetsberövad

– Han är ju så brottsbenägen, så begår han ett häktningsgrundande brott, det vill säga ett brott där det finns minst ett års fängelse i straffskalan, då blir han frihetsberövad allt som oftast. Det här har ju hänt ett stort antal gånger, säger Daniel Brodén, chefsåklagare på Åklagarkammaren i Sundsvall.

Just grovt rattfylleri är ett sådant brott och förra helgen häktades mannen misstänkt för grovt rattfylleri – ännu en gång.

– Den här mannen har ju gått in och ut på våra anstalter under många år. Det är dessutom så att han har vid flera tillfällen fått vård, men för att en vård ska fungera, så måste man ju vilja själv och i de här fallen har det inte fungerat, säger Daniel Brodén.

Håller sig till straffskalan

Nu kanske 43-åringen blir inlåst ett tag, men snart är mannen ute på vägarna igen. Och då är han en livsfara enligt byborna.

– Jag har förståelse för att de känner sig utsatta. Saken är ju den att vi lever i en rättsstat och vi verkar inom de lagar och regler som är uppsatta. Då är det så att det finns ju regler för hur långt straff man kan få för ett visst brott och man kan ju inte låsa in folk för all framtid. Man måste helt enkelt hålla sig till de straffskalor vi har, konstaterar Daniel Brodén.

Polisen kallar ju den här mannen för en notorisk återfallsförbrytare. Men även om han begår många olika brott under en och samma period betyder det inte att straffen för de brott han döms för plussas ihop.

– I svensk rättstradition har vi inget sådant system att vi lägger ihop varje brott för sig. Att man begår ett brott som är värt två månader och ett annat som också är värt två månader så plussar man två plus två, förklarar Daniel Brodén.

Snart ute igen

Istället görs en sammanvägd bedömning av straffvärdena på de gärningar man har begått. Alla brott räknas, men ju fler brott någon begår, ju mindre betyder varje brott i den sammanlagda straffmätningen.

– Ju fler brott du begår, ju längre straff får du. Sedan är det ändå så att vi pratar om brott som ger några månaders fängelse per styck, om vi säger så. Det innebär att sett i det här sammanhanget blir det inte så lång tid innan den här mannen kommer ut på nytt, säger Daniel Brodén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.