Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson

Åklagaren: Bilder på övergreppen har spridits

Uppdaterad
Publicerad

Den åtalade mannen har spridit övergreppsbilderna vidare, men det är oklart i vilken omfattning, uppger kammaråklagare Christina Edlund Nilsson.

Hon väckte på fredagen åtal mot en man i yngre medelåldern som under nio år begått grova sexuella övergrepp på barn.

Bilder och filmer

Det rör sig om barn i mannens omedelbara närhet som utsatts för övergreppen. Han åtalas för grov våldtäkt mot barn i 25 fall och det är särskilt en flicka som utsatts. Mannen har också tagit bilder och filmat övergreppen, ett material som han sedan spridits vidare.

Christina Edlund Nilsson bekräftar att bilderna skickats vidare:

– Det har varit en omfattande utredning och vi har funnit att bilderna och filmer spridits, överlåtits eller bjudits ut men det är svårt att bedöma omfattningen på spridningen, säger hon.

Hon vill inte kommentera om materialet spridits inom ett nätverk och om dessa kopplingar i så fall utreds vidare.

Även idrottsledare

Totalt har 12 885 bilder och 1 299 med barnpornografiskt material beslagtagits och granskats i utredningen.

Mannen har också haft uppdrag som ungdomsledare inom idrotten men enligt Christina Edlund Nilsson är det inte i den egenskapen mannen begått sina övergrepp. Själv har mannen i stort medgett det som läggs honom till last i åtalet även om han haft invändningar mot brottsrubriceringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.