Åklagaren granskar Lönnelid industrier

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheter fortsätter undersöka turerna kring Lönnelid industriers konkurs. De förra ägarna är misstänkta för grov ekonomisk brottslighet.

Följetongen Lönnelid industrier i Sundsvall är ännu inte avslutad.

Ekobrottsmyndigheten har återupptagit förundersökningen om ekonomisk brottslighet i samband med konkursen 2011. De förra ägarna har suttit anhållna sedan i måndags misstänkta för grov ekonomisk brottslighet, efter husrannsakan är de nu försatta på fri fot.

– De är fortfarande misstänkta men risken att de skulle kunna förstöra utredningen är undanröjd, säger åklagare Inga-Lis Adervall-Åström.

Grovt bedrägeri

Om det framkommit några nya uppgifter intressanta för utredningen vill åklagaren inte kommentera. Allt hon avslöjar är att misstankarna som riktas mot de förra ägarna är bokföringsbrott, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri för händelser som inträffade 2011.

Det var sommaren 2011 som det dittills framgångsrika företaget Lönnelid plötsligt såldes för en krona till nya ägare. Företaget tillverkade friggebodar som såldes som byggsatser. Byggvaruhuset Bauhaus var en av deras största kunder. Några månader efter försäljningen begärdes företaget i konkurs och 15 anställda förlorade jobben.

”Klassisk bolagsplundring”

Några månader senare upptäcktes att Lönnelid industrier fakturerat Bauhaus för friggebodar som aldrig levererats. Lönnelids ägare förklarade det med att friggebodarna stulits och försökte få ut ersättning från sin försäkring för det stulna.

Konkursförvaltaren Peter Thoms som utredde konkursen beskrev, i en intervju i Mittnytt, det som en ”klassisk bolagsplundring”.

Miljonkrav

Den ekonomiska förlusten föll på faktureringsbolaget Prioritet finans, som köpt fakturorna av Lönnelid. Bolaget krävde tillbaka pengarna för friggebodarna vars existens nu ifrågasattes. Göteborgs tingsrätt avgjorde frågan och dömde Lönnelids ägare att betala tillbaka 1 993 678 kronor till Prioritet Finans. Domen fastställdes av Hovrätten, men Lönnelids juridiska ombud har ansökt om prövningsrätt i Högsta Domstolen, den frågan är inte avgjord ännu.

Parallellt inledde ekobrottsmyndigheten en förundersökning om ekonomisk brottslighet i samband med konkursen.Den förundersökningen lades ner så sent som i december förra året, men har nu återupptagits.

Misstankar om medhjälp till bedrägeri, riktas även mot en 24-åring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lönnelid Industrier

Mer i ämnet