Marlene Forsman menar i överklagandet att

Åklagaren vill driva taxifallet vidare

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre kvinnan utsattes för livsfara, menar åklagaren. Avtalet mellan taxiföretaget och kollektivtrafikmyndigheten är avgörande, anser hon och vill att hovrätten prövar fallet.

Nyligen friade tingsrätten i Ångermanland tre personer åtalade för att orsakat en 77-åring kvinnas död i februari 2018.  Kvinnan åkte en sjukresa till sin bostad i Kramfors med ett taxiföretag från Härnösand, men chauffören följde henne inte vid till dörren utan släppte av henne på vägen utanför hennes hem.

Tingsrätten friade tre

Vid tillfället var det mörkt och det rådde snöoväder, och kvinnan hittades senare död i en snödriva utanför hemmet.

Tingrätten valde i mitten av december att fria de tre åtalade – förutom chauffören även taxibolagets platschef och dess ordförande.

Men domen överklagas nu av åklagaren Marlene Forsman som vill att hovrätten prövar mot de tre – chauffören, platschefen och bolagets ordförande.  Enligt åklagaren kan avtalet mellan taxiföretaget och KTM, Kollektivtrafikmyndigheten, inte tolkas på annat sätt än att chaufförerna ska hämta och lämna passagerare vid port eller entré.

Utsatte kvinnan för livsfara, menar åklagaren

Det noteras även av Tingsrätten, som dock nöjer sig med att slå fast att agerandet inte kan anses som straffbart, och rätten menade att chauffören inte ustatt den 77-åriga kvinnan för livsfara.

Åklagaren menar dock i sin överklagan att det måste anses vara tillräckligt att en människa kommit i farozonen. Faran var konkret för kvinnan,  menar hon, eftersom hon dels var sjuklig och dels var vädersituationen svår vid tillfället.

Vill komplettera förundersökningen

När det gäller taxibolagets ordförande och dess platschef menar åklagaren att det var deras skyldighet att se till att tillämpningen av innehållet i avtalet med KTM efterlevdes i taxiverksamheten.

Marlene Forsman begär även att förundersökningen ska kompletteras med ett utlåtande och förhör från en överläkare vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Någon gång under våren beräknas Hovrätten kunna ta upp fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.