Sonen hittade sin mamma död i snön vid garaget, 15 meter från sin ytterdörr, efter en sjukresa från Sundsvalls sjukhus.

Kvinna hittades död efter taxiresa i snöoväder – hovrätten fastställer tingsrättens dom

Uppdaterad
Publicerad

Efter en snöstorm i februari 2018 hittades en 77-årig kvinna död i snön utanför sitt hem i Kramfors. Hon hade släppts av i stormen efter en sjukresa dagen innan. Taxichauffören och två företrädare för taxibolaget åtalades men friades av tingsrätten.

På onsdagen kom hovrättens dom – där den friande domen slås fast. Ingen döms till ansvar för det inträffade.

Under det svåra snöovädret 2018 åkte den äldre kvinnan sjuktaxi från Sundsvalls sjukhus till sitt hem i Kramfors. Hon hade då telefonkontakt med sin son. Dagen efter blev sonen orolig när mamman inte svarade i telefon. Han åkte till hennes hus och hittade då henne död i snön utanför huset. I händerna höll hon fortfarande sina gåstavar.

Snömängden närmast dörren var 140 centimeter och inget tydde på att kvinnan varit inne i huset. Hon hade av någon anledning inte orkat de sista metrarna till ytterdörren. Avståndet från vägen till där kvinnan hittades är 26 meter. Avståndet till ytterdörren var 15 meter.

Ska lämna vid dörren

Tre personer inom taxibolaget åtalades misstänkta för framkallande av fara för annan. Åklagaren menade att taxibolagets avtal säger att föraren ska hämta och lämna resenären vid dörren.

I det här fallet ska taxichauffören enligt åtalet ha utsatt kvinnan för livsfara då han släppte av henne 40 meter från ytterdörren. Det var mycket snö, mörkt och oskottat.

Avböjde erbjudandet

Chauffören sade under rättegången i Ångermanlands tingsrätt att han inte varit grovt oaktsam. Han sade att han frågat om kvinnan ville ha hjälp till dörren men hon avböjde erbjudandet. Han menar också att det inte längre var snöoväder då han lämnade av henne.

Alla tre åtalade friades av tingsrätten men åklagaren valde att överklaga domen.

På onsdagen meddelade Hovrätten för nedre Norrland sin dom i målet. Den högre instansen går på samma linje som tingsrätten – och frikänner alla tre åtalade.

Inget skadestånd

I likhet med Ångermanlands tingsrätt kommer hovrätten fram till att kvinnans förmågor att i det hårda vädret ta sig från taxin in i huset ”varit i behåll” då hon släpptes av, något som förutom den åtalade chauffören även kvinnans läkare intygat. Läkaren vittnade i rätten om att kvinnan snarare var ”mycket medveten” under läkarbesöket strax dessförinnan.

Rättsläkarens bedömning efter obduktionen var att det inte gick att bedöma i vilken grad låg temperatur bidrog till att kvinnan dog. Några skador som tydde på att hon avlidit av kölden fanns inte, menade rättsläkaren.

Därmed, anser rätten, kan brottsrubriceringen framkallande av fara för annan inte anses styrkt. I och med det frikänns såväl taxichauffören som de två personer i chefspositioner vid taxibolaget som åtalats.

Det innebär i sin tur att kvinnans anhöriga inte tilldöms något skadestånd efter det inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.