Foto: Scanpix

Äldre byggarbetare lever farligt

Publicerad

Äldre byggarbetare löper större risk än yngre att drabbas av allvarliga olyckor på jobbet – tvärtemot vad byggbranschen tidigare trott. Det visar en ny studie vid Luleå tekniska universitet. 

– Allvarliga byggolyckor ökar nästan linjärt med stigande ålder, säger Magnus Stenberg, vid Avdelningen för arbetsvetenskap på Luleå tekniska universitet.

Studien grundar sig på 3 500 enkäter som skickats ut till byggarbetare i landet som skadats allvarligt dvs. blivit sjukskriven 30 dagar eller längre eller fått någon form av invaliditet.

Omkring 1000 byggarbetare skadas varje år och de flesta är fall- och halkolyckor.

– Det kan vara så att äldre byggarbetare inte har samma förmåga att ta emot ett fall och att de halkar och ramlar lättare än yngre kollegor, säger Magnus Stenberg.

Nu ska man gå vidare med djupintervjuer för att klarlägga omständigheterna kring olyckorna så att de kan undvikas i större utsträckning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Farliga jobb

Mer i ämnet