Hör vad Inger Bergström, chef på väldfärdsförvaltningen i Kramfors kommun och Martin Enander, chefsläkare Region Västernorrland, säger om att patienter dog på särskilda boenden. Foto: SVT

Patienter dog på särskilda boenden – inga läkarbesök gjordes

Publicerad

Coronapatienter på flera särskilda boenden i Västernorrland fick inte den vård de hade rätt till. På ett boende dog minst åtta äldre utan att läkare någonsin var på plats. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, hård kritik mot Region Västernorrland för bristerna i covid-vården.

När IVO granskat Region Västernorrlands behandling av personer på särskilt boende med misstänkt eller bekräftad covid-19 i bland annat Kramfors är kritiken svidande. IVO slår fast att patienterna inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov.

– Det är en svepande och generell kritik som IVO levererar och jag delar inte den, säger Martin Enander, som är chefsläkare på Region Västernorrland. I klippet ovan utvecklar han sin syn på kritiken och på hur vården av covid-19 patienterna på särskilda boenden fungerat.

Coronaviruset i Västernorrland

Inga läkarbesök gjordes

På det särskilda boendet Viktoriagården och ytterligare ett boende i Kramfors dog åtta personer av covid-19 när pandemin slog till i våras och kanske många fler i sviterna av sjukdomen, något vi aldrig får veta eftersom några covid-analyser inte gjordes i samband med ett flertal dödsfall som inträffade på boendena under den aktuella perioden.

– Jag kan inte garantera att inte andra också har lidit av covid-19, sa Inger Bergström, chef för välfärdsförvaltningen i Kramfors i våras apropå de dödsfall som inträffat men inte analyserats.

Samtidigt fick de som var sjuka aldrig träffa läkare, något IVO noterar i sin rapport:

”Läkarbedömningar har framförallt skett via telefonkontakt med sjuksköterskor på de särskilda boendena.”

”Sjuksköterskor som efterfrågat hembesök av läkare i samband med pandemin fått till svar att det inte var aktuellt”

Rädsla för smitta

Man får känslan av att läkarna inte ville besöka boendet på grund av smittrisken?

– Nej, det var en bedömning av riskläget, säger Martin Enander som trots allt konstaterar att många var rädda för att smittas i våras, inklusive han själv.

Vården följde inte reglerna

IVO:s granskning visar också att vården av patienter i livets slutskede inte skett som den ska:

”Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har inte skett i enlighet med gällande regelverk”

Inte sett patientens journal

Enligt IVO:s rapport har en läkare fattat beslut om hur en patient ska vårdas i livets slutskede utan att ens ha haft tillgång till patientens journal. Något som chefsläkaren Martin Enander inte säger sig känna till.

– Vi har inte några avvikelser i vårt system om allvarliga händelser men jag är mån om att det rapporteras till oss om det skett några oegentligheter, säger han.

Martin Enander tror inte att de problem IVO lyfter fram har orsakat dödsfall som kunnat undvikas.

– Min bedömning hittills är att ett annat omhändertagande inte hade påverkat det jag hittills har sett, säger han.

Vad är IVO?

IVO – Inspektionen för vård och omsorg, är en myndighet som finns till för vård- och omsorgstagarna med uppdrag att genom tillsyn och tillståndsprövning bidra till en vård och omsorg som är säker, har god kvalitet och bedrivs i enlighet med lagar och andra föreskrifter.

Källa: IVO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet