Inspektionen för vård och omsorg får kritik för sina slutsatser och beskylls av läkare för att svartmåla äldrevården i sina rapporter om hur covid-19 hanteras inom äldreomsorgen. Foto: SVT

IVO: ”Vi har inte felaktiga uppgifter”

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, tillbakavisar ifrågasättandet av myndighetens slutsatser från chefsläkaren i Region västernorrland gällande vården av covid-19-sjuka på särskilda boenden.

”IVO har inte felaktiga uppgifter” skriver man i ett svar till SVT.

IVO ifrågasätts för att bygga sitt beslut på felaktiga uppgifter av chefsläkaren Martin Enander, något myndigheten besvarar skriftligt till SVT:

”IVO har inte felaktiga uppgifter – vi har de uppgifter vi har begärt in för att kunna göra våra bedömningar i tillsynen. Det handlar till exempel om intervjuer med medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och hälso- och sjukvårdsdirektör, journalgranskning, djupintervjuer med sjuksköterska och verksamhetschef/läkare. Information till IVO i form av främst klagomål och anmälningar.”

Coronaviruset i Västernorrland

”Har inte tagit det fulla ansvaret”

Hur kommer IVO att hantera kritiken?

”IVO har granskat regionerna, som ansvarar för medicinsk vård och behandling, med syfte att se om äldre som bor på särskilt boende har fått vård och behandling utifrån sitt individuella behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19. IVO gör bedömningen att ingen av regionerna har tagit det fulla ansvaret för att säkerställa en individuellt behovsanpassad vård och behandling.

Senast den 15 januari 2021 ska regionerna redovisa för IVO vad man gjort och avser göra. IVO uttrycker hög förväntan på regionerna att de tar sitt övergripande ansvar för säkerheten och kvaliteten i vården för personer på särskilda boenden för äldre (SÄBO).”

Kritik mot IVO för ”svartmålning”

IVO får kritik från flera läkare bland annat i Dagens Medicin där myndigheten beskylls för att svartmåla äldrevården.

Hur kommenterar ni det?

”IVO finns till för vård- och omsorgstagarna och vårt uppdrag är att genom tillsyn och tillståndsprövning bidra till en vård och omsorg som är säker, har god kvalitet och bedrivs i enlighet med lagar och andra föreskrifter. Vi arbetar riskbaserat och vår två stora granskningar av äldreomsorgen utgår från vår riskbild. En riskbild som baseras på flera källor: bland annat vår upplysningstjänst, tipsfunktionen och våra övriga ärenden. Ett stort antal ärenden och upplysningar har under våren 2020 rört äldreomsorg med kopplingar till covid-pandemin.”

Ska granska journaler

IVO skriver även till SVT att man avser att genomföra ytterligare journalgranskningar, i syfte att följa upp förbättringsarbetet och för att kontrollera att personer på äldreboenden får vård utifrån sina individuella behov. En uppföljande journalgranskning planeras någon gång under våren 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet