Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alex Ceesay om sitt ansvar för att glorifiera våldet och varför han tidigare valde att skriva den musiken. Foto: YouTube

Alex Ceesay om gangsterrappen och kriminaliteten: ”Jag har varit delaktig i att leda samhället åt fel håll”

Uppdaterad
Publicerad

Alex Ceesay har genom sina raptexter beskrivit den verklighet han själv levt i, en värld präglad av kriminalitet och drogmissbruk.

Han säger att han – genom sin musik – lett samhället åt fel håll.

– Nu vill jag vinkla tillbaka och positivt kompensera genom att vara en person som sprider ett ljusare budskap, säger han när SVT Västernorrland träffar honom på behandlingshemmet Korpberget i Kramfors.

Parallellt med en framgångsrik musikkarriär har Alex Ceesay varit kriminell och haft ett drogmissbruk. Han har glorifierat våld, särskilt i sina tidigare låtar, och talar om hur stor påverkan han har haft på den yngre generationen när det kommer till att glamorisera och romantisera kriminaliteten.

– Det känns viktigt för mig att inte ytterligare vara ett av de elementen i samhället som lockar in ungdomar till det här livet, för jag kan känna att jag varit det förut, säger Alex.

Gangsterrap och kriminalitet

Att lyssna på gangsterrap som ung bidrog till att han själv började begå brott. Gangsterrappen var en del av vardagen och att skriva om kriminalitet och våld blev enkelt, eftersom det var det han kände till bäst.

Nu vill han hitta inspiration för att skriva musik som han kan stå för, istället för att glorifiera våld och kriminalitet.

Vill vara en förebild

Efter sex månaders behandling på Korpberget i Kramfors hävdar Alex Ceesay att dörren är stängd till det kriminella livet. Han vill vara en förebild för den yngre generationen.

– Jag vill visa att det är fett att vara nykter, fett att träna och fett att respektera sig själv, säger Alex Ceesay.

I videon ovan ser du exempel på musik när Alex rappar om gangsterlivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.