Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För att du ska leva på musiken måste du leverera de grövsta raderna” – hör rapparen Alex Ceesay om svensk gangsterrap. Foto: SVT/Skärmdump musikvideo

Alex Ceesay: Gangsterrappen drog mig till kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Att lyssna på gangsterrap som ung bidrog till att han började begå brott. Och det går inte att vara framgångsrik inom genren utan att i någon mån själv vara en del av den kriminella världen. Det menar rapparen Alex Ceesay – som själv levt både ett kriminellt liv och är känd för sina grova texter.

– Det drog mig ditåt, säger han i SVT:s Aktuellt.

Rapparen Alex Ceesay slog igenom när han satt i fängelse för rån 2016. Han är dömd för flera brott, bland annat misshandel, och står just nu åtalad för bland annat narkotikabrott.

Själv menar han att den gangsterrapp han lyssnade på som ung bidrog till att han lockades av det kriminella livet, berättar han i Aktuellt.

- Jag var extremt vilsen och jag började sakta men säkert få en mer och mer romantiserad bild av hur det var. Det drog mig ditåt, säger Alex Ceesay om gangsterrapen. 

Alex Ceesay menar att han själv har bidragit till att genren ha blivit grövre de senaste åren. Han har glorifierat våld i sina låtar, men tror inte att enbart grova texter kan få en tonåring att begå brott. 

– Men jag tror att förvirrade ungdomar som är på glid och kämpar med att skapa egna värderingar kan bli extremt påverkade av musiken, säger han.

”Finns ett krav på äkthet”

Samtidigt menar Alex Ceesay att det som artist inte går att leva på gangsterrap i dag om texterna inte är tillräckligt grova och du åtminstone har en inblick i den kriminella världen.

– Vill du leva på det så måste du kunna leverera de grova raderna. Det finns ett krav på äkthet i dag. Du måste veta vad du pratar om, annars märks det direkt, säger han.

- Men musik förändras hela tiden, just nu är det gangsterrap som är det heta och omsätter miljoner, men trender förändras hela tiden och det är en tidsfråga innan det här förändras.

Med i Aktuellt-studion var också Expressens kulturskribent Victor Malm, som menar att kulturjournalistiken har brustit i förhållande till gangstarappen.

– Det Alex står här och säger har jag inte hört någon säga i offentligheten tidigare, säger Victor Malm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen av Einár

Mer i ämnet