Foto: SVT

Äldre överrepresenterade i dödsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna vill att äldre ska bo kvar hemma så länge som möjligt – men brandskyddet för de äldre varierar stort.

Omständigheterna är fortfarande oklara kring dödsbranden i Nyland, Kramfors men äldre är generellt överrepresenterade i dödsbränder. Åldersgruppen över 80 år är till och med kraftigt överrepresenterad. Stearinljus, rökning och glömda spisplattor är vanliga brandorsaker hos äldre.

Orsaken anses vara att allt fler äldre bor kvar hemma och att många saknar den fysiska förmågan att själva sätta sig i säkerhet snabbt. De kan också vara förvirrade och påverkade av mediciner.

Glömd spisplatta

Enligt brandskyddsföreningen räcker det inte med brandvarnare.

– En brandvarnare talar endast om att den har upptäckt rök, den kan inte släcka branden eller föra ut dig i säkerhet. Kan personen i fråga inte själv släcka elden eller ta sig ut blir detta ett problem, uppger Hans Andersson vid Brandskyddsföreningen.

Kramfors kommun vill inte kommentera omständigheterna kring branden i Nyland. Mannen hade hemtjänst och det var hemtjänstpersonalen som hittade honom död i en rökfylld lägenhet. Enligt räddningstjänsten talar det mesta för att brandorsaken var en glömd spisplatta.

Mannen bodde i eget boende.

– Vi erbjuder skyddsrond och brandvarnare till våra brukare men det är en tjänst som är frivillig, säger Anna-Lena Arkeflod, hemtjänstchef i Kramfors.

Olika i kommunerna

Eftersom allt fler äldre bor kvar hemma allt längre menar dock brandskyddsföreningen att kommunerna bör ta ett störra ansvar för brandskyddet hos äldre. Vissa kommuner erbjuder mobila sprinklersystem och spisvakter medan andra kommuner inte erbjuder något alls trots att de gärna vill att äldre bor kvar hemma så länge som möjligt.

– På olika typer av äldreboende har äldre ett bra brandskydd, inte minst eftersom det finns personal på plats som kan sätta de äldre i säkerhet vid brand. För den växande grupp äldre som bor kvar hemma görs sällan några anpassningar. Många äldre människor kan exempelvis inte använda utrymningsvägar som trappor och brandstegar eftersom de helt enkelt är för orörliga. Brandvarnare hjälper tyvärr inte om man inte klarar av att ta sig ut ur byggnaden om olyckan skulle vara framme, uppger Brandskyddsföreningen.

Förra året omkom 113 personer i bränder i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.