Äldrevården i Ånge anmäld

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna på ett äldreboende i Ånge kommun svalt ihjäl. Det anser en anhörig som anmälde boendet till Inspektionen för vård och omsorg.
Nu utreder äldreomsorgen fallet.

– Vi ser allvarligt på det här och vi tar till oss den anhörigas åsikter och ser om vi kan göra förbättringar i verksamheten, säger Carina Nelltoft, äldreboendechef i Ånge.

Vi träffar äldreomsorgschefen i Torpsro, ett äldreboende i Fränsta som inte är det boende som anmälts. Anmälan kom in till kommunen i slutet av augusti.

Det är för tidigt att kommentera det enskilda fallet, men anmälaren kritiserar både brister i medicinering och omvårdnad. Den medicinska delen måste en läkare svara för. När det gäller omvårdnad som maten och måltiderna så är det något personalen i äldrevården är väl medveten om.

-  Vi väger alla när dom flyttar in och sen följer vi vikten och sätter in åtgärder ifall de minskar i vikt, säger Inger Hultin enheteschef Torpsro.

Att gamla människor förlorar aptiten är vanligt. Det kan bero på allt från att man har svårt att svälja till att man lider av depression. I de fallen hjälper personalen till på olika sätt, men att sätta in dropp och sondmatning är ovanligt.

Istället ser man till att näringsberika maten för den som äter små portioner eller sitter med och ser till att den gamla verkligen äter.

I slutet på september räknar Ånge kommunen med att vara klar med utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer