Besiktning av en skjuten björn. Arkivbild Foto: SVT/ArkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jägare attackerad av björn vid Degersjöberg – sköt i nödvärn

Publicerad

Under lördagen blev en jägare anfallen av en björn i västra delen Örnsköldsviks kommun. Jägaren sköt björnen som dog.
– En förundersökning om grovt jaktbrott har inletts men av allt att döma rörde det sig om nödvärn, säger Stefan Sundström vid polisen.

Under lördagsförmiddagen fick polisen en anmälan om att en björn skjutits i trakten av Degersjöberg, väster om Myckelgensjö i Örnsköldsviks kommun. Sedan kvoten på 40 fällda djur i länet uppfylldes i början av september är det inte längre tillåtet att skjuta björn.

Sköts på nära håll

– Det var under pågående älgjakt som en jägare med hund stötte på en ensam björn. Björnen gjorde utfall och jägaren sköt den på nära håll, berättar polisens jourhavande förundersökningsledare Stefan Sundström.

Jägaren ska ha passerat utanför björnens ide när attacken skedde.

Utreder enligt rutin

Björnen dödades och ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt då den räknas till statens vilt. Polisen utreder händelsen som grovt jaktbrott enligt rutin. Men om det visar sig att jägaren sköt björnen för att freda sig kommer utredningen att läggas ner, vilket Sundström tippar på i det här fallet.

Både jägaren och hunden klarade sig utan skador.

Vid Degersjöberg mellan Myckelgensjö i Örnsköldsviks kommun och Junsele i Sollefteå kommun blev en jägare attackerad av en björn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer