Provtagningspinnen från ett covid-19 test placeras i ett provrör. Foto: Johan Nilsson/TT

All samhällsviktig personal kan inte prioriteras för covid-19 test

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsviktiga funktioner som posten, kollektivtrafiken, skolor och förskolor riskerar att få svårt med bemanningen då de anställda inte kan testas för covid-19.

– Vi är tvungna att göra ett väldigt stor begränsning av vilka som ska prioriteras, säger Torbjörn Westman, beredskapsdirektör Länsstyrelsen Västernorrland.

De yrksegrupper som upprätthåller samhällsviktiga funktioner kan inte vara säkra på att bli testade för covid-19. Tanken var att de skulle prioriteras när det kom till provtagning, men idag meddelar länsstyrelsen att det inte är möjligt.

Skälet är att laboratoriekapaciteten inte räcker till.

Coronaviruset i Västernorrland

Slutkörd labbpersonal

Man trodde att Regionens egna laboratorier skulle ha kapacitet inte bara för patienter och personal inom vård och omsorg, utan också för yrkesgrupper inom så kallade ”samhällsviktiga funktioner”. Men så blev det inte.

– De klarar 1600 tester per vecka, men förra veckan gjorde de 2500, berättar Torbjörn Westman.

För att inte köra slut på laboratoriepersonalen var man därför tvungna att begränsa de prioriterade grupperna.

Nu är det förutom vård- och omsorgspersonal, bara blåljuspersonal som polis, räddningstjänst och ambulans och SOS Alarm, som får gå före i testkön.

”Friskhetsprover”

– Det innebär att andra samhällsviktiga funktioner som elbolag, såna som arbetar med dricksvattenförsörjning, skolor, posten, kollektivtrafiken kan få bemanningsproblem, säger Torbjörn Westman.

Anställda tvingas vara hemma även vid en lätt förkylning som de normalt hade kunnat gå till jobbet med.

Ett stort problemen är att många testar sig trots att man inte har symtom, så kallade ”friskhetsprover”.

– Regionen jobbar nu på att öka kapaciteten, försäkrar Torbjörn Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet