Enligt Jesper Agrell, sektionsansvarig läkare på ultraljudssektionen, är de flesta som gör kub-testet inställda på abort om ytterligare tester visar att fostret har kromosomrubbningar. Foto: Eva Harström SVT

Allt fler blivande mammor gör kub-testet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har antalet blivande mammor som gör kub-testet i Västernorrland ökat stadigt. I fjol var det nästan tre gånger fler som kontrollerade om fostret hade kromosomrubbningar jämfört med 2013.

Med kub-testet (kombinerat ultraljud och blodprov) går det att se sannolikheten för att ett foster har Downs syndrom eller två andra, mer ovanliga, kromosomförändringar. Fler och fler gravida i länet gör kubtestet.

Allt fler blivande mammor i länet gör kub-testet. Foto: SVT grafik

Fler går också vidare och tar reda på om fostret har några kromosomrubbningar, i de fall kub-testet visat ökad sannolikhet.

– De flesta som ger sig in på att ta reda på det är inställda på abort om fostret har några av kromosomrubbningarna. Men inte alla, säger Jesper Agrell, sektionsansvarig överläkare på ultraljudssektionen i Region Västernorrland.

Stor skillnad var i landet man bor

Vilken fosterdiagnostik som erbjuds gravida varierar beroende på var i landet man bor. I region Skåne är det gratis för alla gravida att göra kub-testet medan Norrbotten är det enda län som inte erbjuder testet överhuvudtaget.

Eftersom sannolikheten att barnet har Downs syndrom ökar med stigande ålder hos modern, var det först kvinnor över 35 år som erbjöds att göra kub-testet i Västernorrland. De har kunnat göra testet gratis sedan våren 2012.

Från och med 2015 får också blivande mammor under 35 år göra testet till en kostnad av 2.500 kronor. Deras andel har ökat från år till år. 2014 var 42 procent av de som gjorde kub-testet under 35 år. I fjol var 61 procent av de blivande mammorna som gjorde testet under 35 år.

Vill ha mer och mer kontroll

– En förklaring skulle kunna vara samhällsströmningarna. Man vill ha mer och mer kontroll över sitt barnafödande och barnet man ska föda, säger Jesper Agrell.

Själv har han en annan uppfattning.

– Jag kanske är en sådan person att jag litar på ödet. Folk är olika. Andra vill kontrollera det man kan kontrollera, säger Jesper Agrell.

Vad är kub-testet?

KUB står för kombinerat ultraljud och blodprov.

Undersökningen KUB visar sannolikheten för att fostret har någon kromosomavvikelse. KUB består av ett blodprov och en ultraljudsundersökning. Provet kan inte ge säkra svar, utan bara uppskattningar. Det kan behöva kompletteras med andra prov. KUB ökar inte risken för missfall.

KUB är frivilligt, precis som all annan fosterdiagnostik. Det är alltid du som är gravid som bestämmer om du vill göra provet eller inte.

Vad kan undersökningen visa?

KUB kan visa hur troligt det är att fostret har en kromosomavvikelse. 

Den vanligaste avvikelsen är trisomi 21. Den kallas för Downs syndrom. Läs mer om Downs syndrom i broschyren från Svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik.

Det finns andra mer ovanliga och allvarligare trisomier. Läs mer på Socialstyrelsens hemsida om trisomi 13, Pataus syndrom, och om trisomi 18, Edwards syndrom.

Testet kan inte ge klart besked om kromosomavvikelser, eftersom undersökningen bara mäter hur stor eller liten sannolikheten är. KUB kan behöva kompletteras med fostervattensprovmoderkaksprov eller NIPT.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.