Alla gravida erbjuds idag ultraljud mellan vecka 18 och 20. Nu finns planer på att erbjuda ultraljud tidigare i graviditeten. Foto: Eva Harström, SVT

Planer på att införa tidigt ultraljud för gravida i länet

Publicerad

Det finns en plan att införa tidigt ultraljud för blivande mammor i Västernorrland, men bristen på utbildad personal gör att det dröjer.

– Det finns många fördelar med att göra ett tidigt ultraljud. Inte bara för kvinnan själv, utan även för vården. För att se om finns det några större missbildningar, hur många foster det finns där inne, för att kunna planera och ge rätt information till föräldrarna, säger Jesper Agrell, sektionsansvarig överläkare på ultraljudssektionen i Region Västernorrland.

Efterfrågan på tidigt ultraljud

Alla gravida erbjuds idag ett rutinultraljud mellan vecka 18 och 20. Ultraljudsundersökningen visar rörliga bilder av fostret och kan bland annat visa hur länge graviditeten har pågått, om det finns fler än ett foster och hur fostret utvecklas.

– Vi vet att det finns stark efterfrågan på tidigt ultraljud och det finns en plan att införa tidigt ultraljud för alla oavsett om man tittar efter kromosomrubbning eller inte, säger han.

De blivande mammor som väljer att göra det så kallade kub-testet, för att se om fostret har några kromosomrubbningar, får göra ett utlraljud någon gång mellan vecka 11 och 14 i graviditeten.

Finns inte resurser

– Eftersom ett tidigt ultraljud inte erbjuds i Västernorrland idag, kan en del göra kub av den anledningen, säger Anna Bäckström, mödrahälsovårdsöverläkare i Region Västernorrland.

Problemet är att det är stor brist på utbildad personal. Därför dröjer det innan tidigt ultraljud kan bli verklighet i regionen.

– Vi har inte resurser att införa detta ännu, men jag tror att i princip alla kommer att vilja göra ett tidigt ultraljud, säger Jesper Agrell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.