Många frågetecken kring asylboende, rapporterarMittnytts reporter

Allt fler frågetecken i Holm

Uppdaterad
Publicerad

Oklara ägarförhållanden, bristande underhåll och krav på tvångsförvaltning. Nu tvekar Migrationsverket inför etableringen av asylboende i Holm utanför Sundsvall.

Turerna har varit lika många som snåriga och närmast en följetong i media.

Det handlar om två fastighetslängor i Anundgård, Holm. fem mil från Sundsvall. Rapporterna har handlat om oklara ägarförhållanden, bristande underhåll och krav på tvångsförvaltning.

Flera frågetecken

Nu står Migrationsverket i begrepp att ordna flyktingförläggning i fastigheterna, men mycket tycks återstå innan avtal kan skrivas under, inte minst har den intensiva uppmärksamheten i media fått Migrationverket att bestämma sig för att först reda ut alla frågetecken runt ägandet.

Det gäller även fastigheter i Bräcke som idag har samma ägare som husen i Anundgård, ett företag i Västerås.

– Det finns frågetecken kring både fastigheterna och bolaget bakom, sgäer Sophia Öhnvall Lindberg på Migrationsverket. Det pågår en dialog med företaget, säger Öhnvall Lindberg som dock inte vill kommentera saken mer i detalj.

Brandskyddet brister

Förutom detta har måste ägarna till husen i Anundgård åtgärda flera brister i brandskyddet innan avtal kan skrivas.

Sundsvall kommun å sin sida förehåller sig skeptisk till etableringen även av andra skäl – den totala avsaknaden av närservice är ett problem, menar kommunen och pekar på att både skolan och livsmedelsbutiken på orten lagts ner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalhusen i Holm

Mer i ämnet