Operationen som krävs vid sterilisering kan kosta upp emot 10.000 kronor i vissa län. I andra är det helt gratis. Foto: TT

Olika avgifter för sterilisering

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler i landet väljer att sterilisera sig, men vad du får betala för ingreppet beror på var du bor. I Västernorrland kostar operationen 2.500 kronor, i vissa andra landsting tas bara vanlig patientavgift ut.

I Västernorrland kostar en sterilisering, oavsett om du är man eller kvinna, 2.500 kronor. Hade du bott i till exempel Östergötland, hade du däremot betalat bara vanlig patientavgift.

– Här i länet har man tänkt att alla preventivmedel kostar, säger Marjo Dahmoun som är chef för kvinnosjukvården i Västernorrland.

Men det finns också delar av landet där det kostar betydligt mer än här. I Södermanland får en man betala 8.000 kronor för ingreppet, och en kvinna 10.000 kronor.

– 10.000 kronor är mycket pengar, så jag tror att det finns sådana skäl till att man inte steriliserar sig i den omfattningen som man egentligen hade velat, säger Ann-Sofi Almqvist, samordningsbarnmorska vid Södermanlands landsting.

Allt vanligare med steriliseringar

Totalt blir steriliseringar vanligare i landet, främst bland män.

– Kvinnor har alltid tagit ansvar för sin prevention. Men i dag är det så att många män tar bättre ansvar, och en sterilisering är ett enklare ingrepp för män än för kvinnor, då är det i jämlikhetens namn jättebra att männen tar ett ansvar, säger Ann-Sofi Almqvist.

Men Marjo Dahmoun upplever att det snarare skett en nedgång i antalet steriliseringar i Västernorrland.

–  Vi tar ju ut en avgift i landstinget i Västernorrland och vi vet inte om det har betydelse för att det minskar eller om det är för att det finns andra bra preventivmedel, säger hon.

Blekinge – 1968

Dalarna – 1300

Gotland – vanlig patientavgift

Gävleborg – 3000

Halland – vanlig patientavgift

Jämtland-Härjedalen – 2500

Jönköping – vanlig patientavgift

Kalmar – vanligt patientavgift

Kronoberg – Ingen uppgift

Norrbotten – 4700

Skåne – 1250

Stockholm – vanlig patientavgift

Södermanland – 10 000 för kvinnor, 8000 för män

Uppsala – 2500

Värmland – vanlig patientavgift

Västerbotten – 7000

Västernorrland – 2500

Västmanland – vanlig patientavgift

Västra Götaland – vanlig patientavgift

Örebro – vanlig patientavgift

Östergötland – vanlig patientavgift

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.