Skafferi i skogen för älgarna i vinter

Publicerad

Göran Fahlén i Styrnäs, Kramfors kommun, är förtvivlad över hur hans skog ser ut efter vintern. 30 hektar skog är helt borta efter älgarnas kalasande.

I maj begav sig skogsägaren Göran Fahlén till skogen i Styrnäs för att börja röja efter den snörika vintern. När han kom dit fick ha en chock: 30 hektar ungskog är helt förstörd efter att ha blivit uppäten av älgar.

– Allting är borta, det finns ingenting kvar, säger en förtvivlad Göran Fahlén.

Drömmen gick i kras

Den ekonomiska förlusten uppskattar han till minst en miljon kronor. Men för Göran Fahlén handlar det om mycket mer. Han hade en dröm att återskapa skogen som den såg ut för 40 år sedan.

– Det var höga tallar och det såg ut som en park, helt fantastiskt. Jag hade en dröm att den skulle återställas i samma skick, men den drömmen finns inte kvar nu, säger han.

Försäkringen täcker inte

Nu har han haft ett möte med Skogsstyrelsen för att få hjälp och råd. Men varken Skogsstyrelsen eller han själv har något svar på vad man ska göra. Därför planerar Skogsstyrelsen att med kort varsel kalla till ett möte med olika aktörer för att tillsammans komma fram till en lösning.

– Jag fick ett råd att göra en skogsbränning, men de pengarna har jag inte. Och försäkringen täcker inte heller skadorna, säger Göran Fahlén.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer