Foto: Magnus Martinsson/SkogsstyrelsenVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Värsta betesskadorna vi sett i Västernorrland” – se drönarbilderna

Uppdaterad
Publicerad

Under den långa och snörika vintern har älgar tuggat i sig över 30 hektar ungskog i Kramfors.
– Under en enda vinter har 20 års tillväxt gått förlorad. Vi har aldrig tidigare sett något liknande i Västernorrland, säger Anna Marntell på Skogsstyrelsen.

Det är ett av de största områden med betesskador som Skogsstyrelsen fått kännedom om som nu hittats i Kramfors. Över en vinter har 100 procent av det 20-åriga tallbeståndet i trakternas kring Styrnäs betats sönder och skog för stora värden har hamnat i älgarnas magar.

”Smått surrealistisk upplevelse”

De kraftiga betesskadorna upptäcktes när markägaren skulle röja i området. På markerna fanns cirka 20 000 stammar per hektar och markägaren gör en försiktig uppskattning av värdet på den förstörda skogen till minst en halv miljon kronor, kanske uppåt en miljon.

– Det är de värsta älgskadorna vi någonsin varit i kontakt med i Västernorrland. Det var en smått surrealistisk upplevelse som vi helst hade varit utan, säger Anna Marntell, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen som besökt området.

Snön minskade tillgången

En orsak till viltbetet i området är troligen den extremt snörika vintern som begränsat fodertillgången och framkomligheten.

– Vi har fått rapporter om fler drabbade områden inom Örnsköldsviks kommun, så ett råd till markägarna är att inventera sina tall-ungskogar nu och under vintern, säger Anna Marntell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer