• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anette fick utsikt över ett kalhygge – se avverkningsplatsen i klippet Foto: Fredrik Israelsson

Anette i Essvik fick utsikt över ett kalhygge: ”Det är slaktat”

Publicerad

Anette Torstensdotter i Essvik söder om Sundsvall bodde i en skog som nyligen utan förvarning förvandlades till ett kalhygge, nu ifrågasätter hon och hennes grannar Sundsvalls kommuns avverkning alldeles intill bostadsområdet.

Den täta skogen i sluttningen vid Essvik är borta, Sundsvalls kommun, som äger marken har inte lämnat många träd efter avverkningen på det åtta hektar stora området. Framförallt är Anette Torstensdotter missnöjd med att skogen huggits ned ända in på husknuten.

– Jag tycker att det är hemskt, det är slaktat, allt är borta, säger hon och tittar upp mot det som tidigare var en skog men numera är ett kalhygge som breder ut sig kring huset där hon och flera andra familjer bor.

– Vi bor här för att vi vill vara nära naturen men nu är naturen borta, konstaterar en av grannarna.

Ställer sig frågande

I videon ovan visas avverkningsplatsen och där ställer sig Anette Torstensdotter, frågande till nyttan med avverkningen.

– Det är ju bara pinnar, det kan inte ha varit något större värde i det här, säger hon och konstaterar att hon inte heller fick någon information om att avverkningen skulle göras.

– De bara kom och började avverka, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer