Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Finns både ris och ros för det vi gör” – hör Sundsvalls kommun försvarar avverkningen Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sundsvalls kommun försvarar avverkningen: ”Blir en fin skog framöver”

Publicerad

På Sundsvalls kommuns avdelning för skogsskötsel försvarar man avverkningen intill ett bostadsområde i Essvik.

– Det blir en fin skog framöver, säger kommunens skogsförvaltare men huvudsyftet är klirr i kommunkassan.

Avverkningen av cirka åtta hektar skog i Essvik är en del av Sundsvalls kommuns skogsbruksarbete som i grunden ska generera mer pengar i kommunkassan.

– Vi har ett avkastningskrav, säger kommunens skogsansvarige Hans Asplund, som försvarar avverkningen i videoklippet ovan.

Vinst på 450 000

Enligt Thomas Lindström på företaget Skogssällskapet som är skogsförvaltare åt kommunen ska hela avverkningen i Essvik ge en nettovinst på 450 000 kronor. Men vad skogen kring bostadsområdet är värd kan man inte svara på.

En del av vinsten går enligt Hans Asplund till skogsskötsel och förvaltningen av kommunens friluftsområden, resten går in i kommunens totala ekonomi.

Tätortsnära skogsbruk

Samtidigt krävs ett allt mera tätortsnära skogsbruk för att det ska bli något resultat eftersom de skogar som kommunen äger och som ligger längre bort från bebyggelsen redan är avverkade. Det är något de boende i Essvik nu fått erfara när avverkningen gjordes ända in på husknutarna.

Ljus skog

– Jag tror att det kommer att bli en ljus och trevlig skog framöver, säger Thomas Lindström på Skogssällskapet, som utfört arbetet i Essvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer