Bengt Lindström-tången i Ånge. Foto: Simon Fredling, SVT

Ångeknipan kan snart försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Lindström-tången vid östra infarten till Ånge tätort som även kallas ”Ångeknipan” håller på att vittra sönder och kan bli svår att renovera. Men det finns en uppfattning om att det kanske är lika bra att konstverket försvinner.

Ånge kommun har en befolkningsminskning och företrädaren för oppositionen, Leif Edh från partiet Vår framtid (VF)  känner att symboliken i  konstverket ”Ångeknipan” inte ger en bra bild av kommunen.

– Den här skulpturen byggdes när situationen var som värst i Ånge, därav fick den namnet Ångeknipan. Det är inte det vi vill symbolisera nu, säger han.

Bengt Lindström

Föremål för folkhumorn

Leif Edh berättar vidare att han inte vill att Bengt Lindström-tången ska stå och symbolisera ett Ånge som håller på att vittra sönder. Men kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (s) tar inte skulpturens namn på lika stort allvar.

– Man brukade säga Ångeknipan, men det var ju folkhumor. Det är inte det som är namnet på den, säger han.

En ny symbol

Leif Edh berättar vidare att den politiska ledningen i kommunen har förstått att det inte går att leva på de gamla statliga företagen. En småföretagarkultur håller på att växa fram och han tycker det är något som borde symboliseras i stället.

– Det finns ett stort engagemang hos småföretagarna och det är något positivt, säger han.

Kommunalrådet instämmer

Även Sten-Ove Danielsson instämmer om att man borde ta fram en ny symbol. Detta kan bli en möjlighet redan under slutet av augusti.

– Det har inget med det kommande valet att göra. Men det vore fränt att lyfta bort den där skulpturen och visa att det är nya tider för Ånge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bengt Lindström

Mer i ämnet