Foto: Anna Beijron SVT

Ångetången räddas – flyttas till Ljungaverk

Uppdaterad
Publicerad

I elfte timmen dök räddningen upp. Den Bengt Lindström-målade Ångetången vid infarten till orten ser nu ut att räddas och får bli landmärke i Ljungaverk istället.

Kommunen kommer att bekosta flytten till Ljungaverk där tången ska placeras utanför Folkets Hus.

– Det är roligt att det finns privata initiativ som kan lösa det här, säger kommunalrådet i Ånge, Sten-Ove Danielsson (S).

Bengt Lindström

Entusiaster griper in

Han berättar att det är några entusiaster i Ljungaverk, några av dem sitter i styrelsen för Forum Folkets hus, som tagit tag i räddningsaktionen. Flytten är beräknad till i vår.

– Vi hoppas att den ska gå att flytta. Den är uppbyggd kring en stålställning så vi får ta det försiktigt.

Vittrar sönder

För ett drygt halvår sedan berättade vi att tången håller på att vittra sönder och att kommunpolitikerna inte såg någon möjlighet att lösa problemen.

På nära håll syns att tången vittrar sönder och spricker Foto: Anna Beijron SVT

– Alternativet är inte att den ska stå där den står nu. Det finns inget starkt intresse för det, säger Sten-Ove Danielsson (S).

Hjälp med finansieringen

Även Bengt Lindström-sällskapet har reagerat inför tångens förfall och dragit igång en aktion för att bidra.

– I morgon får jag besök av Curt Aspelin som ska tillhandahålla konst till ett marknadsvärde av 70 000 kronor och tanken är att de pengarna ska kunna finansiera en upprustning av tången, säger kommunalrådet.

Curt Aspelin är ordförande i Bengt Lindströmsällskapet, en ideell förening baserad i Storsjö kapell där Bengt Lindström föddes.

Bengt Lindström

Konstnären Bengt Lindström föddes den 3 september 1925 i Storsjö kapell i Härjedalen. Han är känd för sina färgsprakande målningar och fick ett internationellt genombrott under slutet av 50-talet. Han bodde då i Paris men tillbringade somrarna i Sverige. Han hade en ateljé i Essvik, utanför Sundsvall.

Han har gjort flera offentliga konstverk. Både väggmålningar och utomhusskulpturer.

2004 bosatte han sig permanent i Sundsvall. Bengt Lindström gick bort i januari 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bengt Lindström

Mer i ämnet