Skönviksbacken kan drivas vidare tack vare ett bidrag på närmare en miljon kronor från Timrå kommun. Här är det förra skicrosstjärnan Anna Holmlund som susar utför backen. Arkivbild.

Anna Holmlund tillbaka i skidbacken

Publicerad

Under söndagen filmades Annas Holmlund i Skönviksbacken i Timrå. SVT Sport producerar en dokumentär om skicrosstjärnan som kraschade svårt i slutet av 2016 och låg i koma men nu är tillbaka i skidbacken i en så kallad biski.

Det är bara ett år sedan Anna Holmlund låg medvetslös i koma och framtiden såg oviss ut, nu susar hon ner för Skönviksbacken i Timrå sittande i en biski och tycks gilla känslan.

– Jättebra, säger Anna när hon och biskiföraren Carola Johansson sladdar in framför kameran.

Skidupplevelse

Biskin har som namnet antyder två skidor som kan vinklas mot underlaget vilket gör att man närmar sig upplevelsen av att åka skidor på vanligt sätt och Carola Johansson märker att Anna är skidåkare.

– Det märkte jag redan första gången vi åkte, hon är med redan i liften, och hon är med när vi åker och absolut med när vi svänger, det är jättekul, säger Carola och konstaterar att fart och stora svängar är något Anna gillar.

Det blir några åk och sen lite fika i slalomstugan, skidglädjen resulterar i glada miner och skratt med familjen, innan det är dags att ge sig ut i backen igen. 

– Sitter du bra, frågar Carola medan hon spänner fast Anna i biskin, Anna ger klartecken och så sticker de iväg.

”Tycker det är skitkul”

Pappa Lars Holmlund och mamma Margareta står nedanför backen och tittar på dotterns åkning, de är övertygade om att Anna gillar att åka biski.

– Hon tycker att det är skitkul, säger Lars och berättar att Anna ser fram emot åkningen.

Det går undan i svängarna men Anna tänker inte nöja sig med biski, till pappa Lars har hon sagt att hon ska stå på skidor igen, på riktigt.

– Annas mål är att åka skidor själv nästa år och går det här bra så får vi väl se hur utvecklingen är, säger han och hänvisar till att Anna mot alla odds faktiskt lyckades gå strax innan jul, något hon också satt upp som ett mål.

”Det är min mössa”

Men viktigast tycker Lars är att de har kul och stämningen blir åter uppsluppen när Anna kommer ner för backen och konstaterar att pappan tjuvlånat hennes mössa.

– Det är min mössa, säger hon och skrattar. 

Sändningsdatum för dokumentären om Anna Holmlund är i dagsläget inte klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anna Holmlund

Mer i ämnet