Anrikt cykellopp återupplivat

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen passerar deltagarna i Sverigeloppet Västernorrland. Ett cykellopp med anor.

Sverigeloppet arrangerades i Sverige under 50- och 60-talet. Det var ett cykellopp från Haparanda i norr till Ystad i söder.

Nu har OS-guldmedaljören Bernt Johansson gett loppet en nystart. 37 cyklister fördelade på fem lag kommer under sju dagar att cykla 180 mil.

– På senare år har cykelsporten vuxit väldigt mycket och jag, som varit involverad i motionscykling, tyckte det var dags att ta upp utmaningen att cykla 180 mil på sju dagar från Haparanda ner till Ystad, säger tävlingsledaren Bernt Johansson till SVT Norrbotten.

Lunch i Örnsköldsvik

Den första etappen, Haparanda – Piteå kördes på fredagen och under lördagen avverkade de tävlande sträckan Piteå – Umeå.

För att undvika den hårt trafikerade E4:an blev det på söndagsmorgonen busstur till Gideå och starten på etapp 3. Bansträckningen är sedan; Örnsköldsvik (där det vankas lunch), Sidensjö, Sandöbron, Höga kustenbron, Härnösand, Timrå och sedan målgång för etappen i Sundsvall vid 18-tiden.

Hoppas på fler deltagare

Förhoppningen är nu att fler cyklister, både svenska och utländska, ska delta i framtiden.

– Vi sätter en boll i rullning här och vi tror att loppet åter kommer att bli en i institution i svensk cykelsport säger Bernt Johansson.

SVT Arkiv

I Sveriges televisions arkiv hittar vi ett reportage från 1965 signerat Sven 'Plex' Petersson. Han rapporterar från Sverigeloppet på sträckan Hudiksvall – Gävle – Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.