Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör anstalstchefen Radomir Sarkan kommentera att två anställda misstänkt för brott. Foto: SVT

Anställda på Saltviksanstalten misstänkta för att förbereda rån – en häktad

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda på Saltviksanstalten i Härnösand är misstänkta för förberedelse till rån. En av personerna är häktad och händelsen kom som en chock, berättar anstaltschefen.

Radomir Sarkan är anstaltschef på Saltvik och kan bekräfta att två av de anställda på anstalten är misstänkta för brott och att en av personerna sitter häktad.

– Enligt den information som jag har är de misstänkta för förberedelse till rån, säger han.

– Det är klart man blir chockad. Alla vi som arbetar här undrar vad som hänt, varför och på vilket sätt. Det är inget man förväntar sig, att vi har anställda som begår brott, säger Radomir Sarkan.

Inte förenligt med anställningen

När misstankar om förberedelse till rån finns bland anställda på ett fängelse betraktas det som extra allvarligt.

– Vi ser allvarligt på det, det är alltid tråkigt när personer inom rättskedjan blir misstänkta för brott och sedermera också häktade, konstaterar Radomir Sarkan som också menar att brottslig aktivitet inte är förenligt med anställningen.

Samtidigt uppdagas det att en av de nu misstänkta personerna även har en dom mot sig sedan tidigare, vilket anstaltsledningen varit medvetna om.

– Det finns lagstiftning som reglerar sånt här, vi prövar varje ärende individuellt och här har vi funnit att anställningen ska vara kvar, förklarar Radomir Sarkan.

Skett på fritiden

Anstaltschefen vill inte säga om den av de två misstänkta personerna som släppts nu har återgått i tjänst.

– Generellt sett så prövar vi alltid om man ska arbetsbefrias om man är misstänkt för brott, men jag kan inte kommentera det här fallet.

Att de brottsmisstankar som finns mot de anställda skulle ha någon koppling till intagna på anstalten förnekar Radomir Sarkan.

– Nej, inte vad vi känner till, de är misstänkta för något som skett på deras fritid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer