Foto: Leif R Jansson, TT

Saltviksanställda misstänks ha förberett rån mot privatperson – har försatts på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-årige man som suttit häktad misstänkt för förberedelse till rån släpptes på fredagen fri. Kammaråklagare Marlene Forsman uppger att han och en annan Saltviksanställd fortfarande är misstänkta för förberedelse till rån mot en privatperson.

I början av december fick polisen tips om att två personer uppträdde misstänkt, de plockade bort registreringsplåtarna på en bil. En polispatrull åkte till platsen men bilen var försvunnen. Efter en stunds letande hittades fordonet och en bit bort i en skogsdunge upptäckte polispatrullen två män som tycktes bevaka ett hus.

Anställda på anstalten

De bägge männen, 31 respektive 25 år gamla, greps och erkände förberedelse till grov stöld. Det visade sig då att bägge var anställda vid Saltviksanstalten.

Förberedde rån

Kammaråklagare Marlene Forsman menar att de bägge männen haft för avsikt att råna den person som bor i huset och begärde att bägge skulle häktas misstänkta för förberedelse till rån. Ångermanlands tingsrätt valde dock att släppa 31-åringen. 25-åringen häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till rån.

Släpptes efter överklagande

När nu häktningstiden gick ut begärde åklagaren att få den förlängd. Detta överklagades dock till hovrätten som på fredagen beslutade att släppa 25-åringen ur häkte. Rätten ansåg att mannen fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för brottet men att faran för att han ska störa utredningen inte är tillräckligt stor för att han ska vara frihetsberövad.

Utredningen fortsätter

Till SVT Västernorrland säger kammaråklagare Marlene Forsman att bägge männen är fortsatt misstänkta och att utredningen mot dem fortsätter. Den person som det fanns planer på att råna är informerad om utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.