”Vi har haft åtta mord att utreda på åtta månader. Ändå har vi lyckats få ner antalet öppna ärenden”, säger en nöjd Kenneth Bergqvist, polisområdeschef i Västernorrland. Foto: SVT

Antalet öppna ärenden hos polisen i Västernorrland har halverats

Publicerad

Antalet öppna ärenden hos polisen i länet har mer än halverats på tre år. Även antalet gamla ärenden, som är äldre än ett år, har minskat till hälften.

Antalet öppna ärenden som var utlagda på utredare i länet för tre år sedan var 5400. Nu har siffran mer än halverats och antalet öppna ärenden är nere på 2675.

– Det siffran innebär är jätteviktigt. Det betyder att utredarna kan jobba med färska ärenden och det blir större chans att komma till avslut, säger Kenneth Bergqvist,  polisområdeschef i Västernorrland.

Jobbar på att bli effektivare

Han kan inte peka på en särskild åtgärd som gjort att utredarna kunnat halvera antalet outredda polisanmälningar, utan menar att medarbetarna gjort det fantastiskt bra.

– Vi jobbar på att bli effektivare och göra så mycket som möjligt i början på ett ärende säger Kenneth Bergqvist.

Ju fortare ett ärende kommer till avslut, desto bättre för alla inblandade parter, menar han.

– Det gäller även brottsoffer och målsägande som inte kommer vidare, så länge ärendet inte är avslutat , säger Kenneth Bergqvist.

Exceptionellt många mordutredningar

Särskilt nöjd är han över att polisen lyckats få ner antalet öppna ärenden, trots att det varit exceptionellt många mordutredningar i länet senaste tiden.

-  Sedan år 2000 har vi haft kanske knappt ett mord per år. Nu har vi har haft åtta mord på åtta månader, konstaterar Kenneth Bergqvist och fortsätter:

– Mycket handlar om hur vi hjälper varandra, inte tävla mot varandra inom poliskåren och åklagare. Det krävs bra samverkan med åklagarna, annars skulle det inte fungera, säger Kenneth Bergqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer