Det ligger döda råttor lite här och där i bostadsområdet Johanneddal utanför Sundsvall. Foto: Fredrik Israelsson, SVT Västernorrland

Anticimex: Kommunen måste ta tag i råttinvasionen

Uppdaterad
Publicerad

Råttinvasionen i Johannedal fortsätter med döda och levande råttor lite överallt och nu får kommunen hård kritik både från de boende i området och från Anticimex som tycker att det krävs betydligt bättre samordning för att lösa problemet.

Råttinvasionen är ett faktum i Johannedal utanför Sundsvall, döda råttor ligger lite här och där, och alla man träffar har sett dom.

– Man tittar så man inte trampar någonstans och har någon råtta i närheten av fötterna, säger Karin Holmstedt.

Aldrig sett något liknande

Makarna Anita och Jan-Ove Persson har bott i området i 40 år men aldrig sett något liknande.

– De är ju i alla fall två decimeter långa och så har de en svans som släpar efter, säger Anita och får medhåll av Jan-Ove som får ägna kvällarna åt att jaga råttor på gården.

Fångst direkt

Anticimex är på plats dagligen, vi får följa med när de vittjar sina fällor och här blir det fångst direkt. Ytterligare en råtta finns i fällan men även om råttjakten bitvis går bra saknar Peter Nyström på Anticimex en övergripande plan. Läget är allvarligt,

– Det gäller att agera snabbt, kraftfullt och samlat och det tycker inte jag att man gjort i det här sammanhanget, säger han och får medhåll av Anita Persson som tror att problemet gått att lösa om man agerat snabbare.

– Att de pratar med varandra inne på kommunen, och frågar sig, hur gör vi nu? För det är inte färdigt än, säger hon och efterlyser ett större engagemang.

Obefintlig intresse

Peter Nyström på Anticimex har kontaktat Sundsvalls kommun men tycker att intresset varit obefintligt.

– Jag har pratat med dem ett par gånger men jag har inte fått någon återkoppling, och det innebär att ingen vet vad den andra gör, konstaterar han.

140 fällor

Peter Nyström berättar att de patrullerar de områden där de blivit anlitade av sina kunder dagligen och att de har 140 saneringseheter i form av fällor och stationer med råttgift utplacerade i området. De kan se att saneringen ger effekt där de är på plats men vet inte vad som händer i de delar av Johannedal där de inte arbetar.

– De här råttorna vandrar och vem ska ta ansvar för vad? Får vi ingen samlad bild så kan vi inte hitta några långsiktiga lösningar, säger Peter Nyström.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer