Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fritt fram efter antikroppstest? Experten reder ut! Foto: SVT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Antikroppstester i Västernorrland dröjer till efter sommaren

Publicerad
Efter sommaren kan allmänheten i Västernorrland räkna med att få göra antikroppstester för covid-19. Regionen planerar just nu hur det ska gå till och vilka som ska utföra testerna.

– På sikt är det meningen att alla som vill ska kunna testa sig, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

För närvarande görs antikroppstester av Region Västernorrland endast av medicinska skäl, när läkare bedömer att det är nödvändigt. Nästa steg, förhoppningsvis under sommaren, är det tänkt att vård- och omsorgspersonal ska testas. Efter det står allmänheten på tur.

Intresset väntas bli stort

Regionen arbetar just nu med att planera hur provtagningen ska gå till och vilka som ska utföra testerna. Förhoppningen är att ett tjugotal provtagare ska jobba på heltid med att testa länsborna.

– Vi räknar med ett stort intresse, säger smittskyddsläkaren.

De tester som kommer att göras är så kallade laboratorietester, när en större mängd blod tas från venen i armvecket, där tillförlitligheten anses hög.

– Jag bedömer att man kan lita på testerna, de har hög prestanda, säger Hans Boman.

OLIKA TYPER AV ANTIKROPPSTESTER

Visa

Det finns två huvudtyper av tester. Den ena är snabbtester av blod genom stick i fingret, den andra är laboratoriebaserade tester där blodprov tas från venen i armvecket.

Snabbtester visar vanligen förekomst av både IgM- och IgG-antikroppar. IgG-positiva antikroppssvar är mer specifika än IgM. De kan ses som en markör för genomgången infektion.

Laboratoriebaserade tester påvisas vanligtvis IgG-antikroppar, i vissa fall även den totala mängden antikroppar av typen IgA, IgG och IgM. Prestandan hos de laboratoriebaserade testerna är i allmänhet högre än hos snabbtesterna.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer avser tester, både laboratoriebaserade tester och snabbtester, som påvisar IgG alternativt samtliga antikroppsklasser (total-Ig).

I vilken utsträckning som påvisad förekomst av antikroppar hos en person betyder att individen är immun, eller hur länge immuniteten kvarstår, är ännu inte helt klarlagt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet